BIH

Završen sastanak: I dalje bez dogovora o Izbornom zakonu

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

22.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

18:20 

Sastanak je završen bez konkretnih dogovora.

Organizatori sastanka, Delegacija Evropske unije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, oglasit će se saopćenjem za javnost o ovim pregovorima.

Damir Arnaut, predstavnik SBB-a u pregovorima, ukazao je nakon sastanka prvenstveno na njegovu važnost te je istaknuo da SBB  uvijek nastupa sa stajališta da ovo nisu sastanci „na kojima bilo ko treba iznositi liste želja“.

- Već svi trebamo težiti ka iznalaženju jednog kompromisnog rješenja. Koliko je ovaj proces ozbiljan pokazuje činjenica da ga vode Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) i to na nivou šefova političkih odjela Misije Evropske unije i Ambasade SAD-a. Dakle, i to sve pokazuje koliko je tim zvaničnicima međunarodne zajednice, odnosno najmoćnijoj sili svijeta, SAD-u i Evropskoj uniji (EU), čijem mi članstvu stremimo, koliko im je stalo da postignemo kompromis po ovim pitanjima. I, zbog toga SBB apeluje na sve aktere da pristupe izuzetno ozbiljno ovom procesu, da ne iznose liste želja već da iznose kreativne i konstruktivne prijedloge i rješenja i to je ono što mi radimo – kazao je Arnaut.

On je naglasio da je posebno važno to što današnjim nepostizanjem dogovora, pregovori nisu okončani nego će biti nastavljeni.

- Danas nije postignut dogovor, međutim, ono što je jako bitno, jeste to, da su ostala, ne odškrinuta, nego otvorena vrata i da smo se svi usaglasili da idemo u tom pravcu. Činjenica da međunarodna zajednica na ovom nivou organizuju razgovore pokazuje da su određena pitanja sporna, inače se pregovori ne bi vodili. Znamo da pitanja o kojima razgovaramo su Dom naroda FBiH, Predsjedništvo BiH, izbori u Mostaru, čak i neka tehnička rješenja u Izbornom zakonu i da smo ih uspjeli dogovoriti ne bi bila sporna - rekao je Arnaut.

Na novinarsko pitanje, jesu li SDA i HDZ glavni krivci nepostizanja dogovora ni o jednom pitanju, Arnaut je kazao:

- U interesu ovog procesa, mi smo se obavezali, a pogotovo mi iz SBB-a smo uvijek držali riječ po tom pitanju, da nećemo iznositi pretjerane detalje i da definitivno nećemo govoriti ništa što bi moglo biti shvaćeno kao politizacija ovog pitanja. Prema tome, zaista se ne mogu očitovati o tim stvarima, a to je izuzetno važno u iznalaženju rješenja, da se izbjegne bilo kakva i premisa politizacije - kazao je Arnaut.

Damir Mašić, predstavnik SDP-a u pregovorima, također nije htio imenovati one zbog kojih je današnji sastanak okončan bez dogovora, ali je kazao da svi znaju koja stranka ima zabetonirane stavove.

On je kazao i da je SDP nastavio učešće u sastancima koje organizira Međunarodna zajednica, iako su ranije zbog stavova SDA i HDZ-a bili najavili da će otkazati učešće u ovim razgovorima, jer je, dodao je Mašić, SDP prepoznao prijateljske namjere Ambasade SAD-a i EUSR-a da se pitanje Izbornog zakona riješi na najbolji mogući način.

- Poprilično su različita, da ne kažem dijametralno suprotna stajališta. Vidjet ćemo šta će se dešavati u periodu koji je pred nama, međutim, s obzirom da vrijeme ističe, pitanje je šta možemo uraditi u periodu koji je pred nama, ako pozicije ostanu zakovane na način kako odgovara samo jednoj političkoj partiji, ne uopšte narodu, nego jednoj političkoj partiji. Ukoliko se ti stavovi ne promijene sumnjam u postizanje i mogućnost bilo kakvog dogovora. Mi ćemo nastaviti da se borimo za pronalazak rješenja, međutim očigledno neke stvari se moraju promijeniti - rekao je Mašić.

Borjana Krišto, učesnica pregovora iz HDZ-a, kazala je da je razgovarano o izboru članova Predsjedništva BIH, Domu naroda FBIH, te je ponovila da izmjene Izbornog zakona moraju podrazumjevati provedbu presude Ustavnog suda BiH.

- Mi smo razgovarali danas o provedbi odluka Ustavnog suda BiH kako za grad Mostar, tako i u predmetu „Ljubić“ i presude Evropskog suda za ljudska prava. U kontekstu toga, razgovarali smo o izboru za članove Predsjedništva BiH, izboru Doma naroda FBiH, u smislu legitimnog predstavljanja, rješenja za Grad Mostar, te drugim tehničkim unapređenjima izbornog procesa. Intenzivirat ćemo razgovore u narednom periodu u smislu dostavljanja prijedloga i traženja rješenja za sve ovo što je spomenuto – kazala je Krišto.

17:56 

Još uvijek traje sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka iz FBiH, s predstavnicima međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako saznajemo, nema pomaka u približavanju stavova, a čak je upitno mogu li se učesnici razgovora dogovoriti i o općim zaključcima koje predlaže međunarodna zajednica, a koji ne zadiru u suštinske izmjene zakona. 

17:33

Još traju pregovori o izmjenama Izbornog zakona. Sastanak je ušao u četvrti sat, a održava se bez prisustva medija, javlja novinarka "Avaza" s lica mjesta.

14:00

U rezidenciji specijalnog predstavnika Evropske unije ambasadora Lars-Gunara Vigemarka (Gunnar Wigemark) počeo je zajednički sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka iz FBiH, s predstavnicima međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na sastanak su stigli predstavnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, DF-a i SDP-a. Održava se na ekspertskom nivou i ne prisustvuju mu lideri stranaka. Tako su na sastanak stigli Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu (PD) PSBiH, Borjana Krišto iz HDZ-a i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, Šefik Džaferović iz SDA, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma, Zoran Mikulić iz SDP-a i član Predsjedništva te stranke, Damir Mašić (SDP), poslanik u Parlamentu FBiH,  Damir Bećirović, poslanik DF-a u PDPSBiH i Zlatko Miletić, član Predsjedništva te stranke.

Do zajedničkog sastanka došlo je nakon niza bilateralnih susreta predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država s predstavnicima navedenih stranaka.

Na dnevnom redu, između ostalog, naći će se Odluka Ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića. Bit će govora o prijedlozima za izbor Doma naroda FBiH te Kluba Srba u Domu naroda FBiH, o izbornom pragu, te izborima u Mostaru.

Ranije nam je Damir Arnaut, pravni ekspert koji u ime SBB-a učestvuje u ovim pregovorima, rekao da od samog početka igraju kreativnu i konstruktivnu ulogu u tom procesu, s fokusom na dugoročnu korist po sve građane BiH.

- I iz tog razloga nemamo strpljenja za nadmudrivanje jednostranim prijedlozima, u čemu prednjače HDZ i SDA. Svi trebaju slijediti naš pristup ukoliko zaista žele rješenje - kazao je Arnaut. 

Bariša Čolak iz HDZ-a, koji je do sad učestvovao u pregovorima o ovom pitanju, za "Avaz" je kazao da će danas biti van zemlje, te da neće moći prisustvovati sastanku. Međutim, naveo je da se nada kompromisnom rješenju. Izrazio je očekivanje "da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju."

Učesnici sastanka nisu htjeli davati izjave novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.