BIH

Safetu Guši, predsjedniku KUD-a “Azot”, folklor je najveća ljubav

Safet Gušo s ansamblom KUD-a “Azot”

Al. B.

24.2.2018

U 64 godine tradicije Kulturno-umjetničkog društva “Azot” iz Vitkovića kod Goražda utkane su i četiri decenije života Safeta Guše, jednog od najzaslužnijih pojedinaca za očuvanje folklora u ratnim te za njegovu afirmaciju u poratnim godinama. Zbog doprinosa u ovoj oblasti, Gušo je nagrađen Poveljom za životno djelo KUD-a “Azot” i Zlatnom plaketom Goražda.    

- Pored vatrogastva i stolarstva, folklor je moja najveća ljubav. Cijelu svoju amatersku karijeru doživljavam kao prelijep san, koji još traje i koji me učinio čovjekom kakav danas jesam. I ne samo mene, folklor je utjecao i na moju užu porodicu, koja folklor živi i sve mu podređuje. Čak i u ratu, kad su ljudi mislili kako spasiti živu glavu, ja sam razmišljao kako spasiti folklor od ludila koje nas je proganjalo – govori Gušo.

Zahvaljujući Radničkom kulturno-umjetničkom društvu, koje je 1954. godine osnovano pod okriljem tadašnje Fabrike “Azot”, član, koreograf, a danas predsjednik društva u sebi nosi bezbroj lijepih sjećanja.

- Jedno od najupečatljivijih je učešće na Olimpijadi u Sarajevu, što je tada bio planetarni uspjeh. Slika mladosti tadašnje Jugoslavije obišla je svijet i mi smo bili njegov centar – dodaje Gušo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.