Poznate visine plaća članova Predsjedništva BiH i predsjednika u regionu

CdM
24.02.2018 11:09

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu plaću od kolega iz regiona. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 eura.

Javni podaci

Više od 3.000 eura iznose mjesečne plaće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Hrvatska Komisija za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plaću 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 euro. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 eura mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i bosanskohercegovačkih susjeda. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regionu.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 eura, a kosovski predsjednik Hašim Tači 2.873 eura. 

Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Ako predsjednička primanja poredimo s prosječnom plaćom u regiji, apsolutni su rekorderi predsjednik Kosova i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Plaća Hašima Tačija gotovo je osam puta veća od prosječne, a tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi. 

Tri puta veće

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću plaću od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plaća u Srbiji.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosječne plaće u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

NA VRH