BIH

Kreće proces kandidiranja unutar SDP-a

SDP

24.2.2018

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH održanoj u Bugojnu usvojen je Pravilnik o kandidiranju, čime je unutar partije otvoren proces koji će se okončati utvrđivanjem izbornih lista za sve nivoe vlasti na području cijele države i izborom kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Podržano je opredjeljenje Predsjedništva SDP BiH u smjeru skorog utvrđivanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda, kojim bi osigurali podršku drugih političkih subjekata i šire društvene zajednice. Glavni odbor vjeruje da će kandidat SDP-a biti član Predsjedništva BiH. 

Rješenja o dopuni

Još jednom je afirmiran stav SDP-a po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva da do rješenja o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba doći institucionaliziranim mehanizmima, uz osiguranje poštivanja presuda, kako domaćih sudova, tako i Evropskog suda za ljudska prava. Naglašeno je da će se takozvanim rješenjima, kojima se pokušava produbiti diskriminacija i podjele u društvu, SDP BiH odlučno suprotstaviti svim raspoloživim mehanizmima, kako bi spriječili realizaciju takvih opasnih namjera.

Glavni odbor SDP BiH dao je snažnu podršku zaključcima sastanka predstavnika SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke i Saveza za bolju budućnost, vezanih za pokušaje nametanja neustavnih i diskriminatorskih modela popune Doma naroda Parlamenta FBiH od Centralne izborne komisije BiH, koji imaju elemente državnog udara.

Zajednički napori

Podržani su pozitivni procesi koje SDP BiH predvodi u Republici Srpskoj u vezi sa zajedničkim nastupom s drugim političkim subjektima, nevladinim organizacijama i pojedincima u okviru Proevropskog bloka, te definiranja principa na osnovu kojih bi neki od kandidata mogao dobiti podršku ovog bloka u trci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a. Još jednom je potvrđeno opredjeljenje da ova saradnja, što se SDP-a tiče, ne može uključivati stranke najodgovornije za trenutno stanje u društvu, a prije svega SNSD, SDA i HDZ.

Glavni odbor osudio je usvajanje Zakona o poticaju stranih investicija u Republici Hrvatskoj, kojim ova susjedna država legalizira i afirmira otimanje imovine BiH. Poraznom je ocijenjena šutnja službenih državnih institucija, naročito imajući u vidu nedavnu posjetu predsjednice Republike Hrvatske BiH, kada niti jedan od domaćih državnih funkcionera nije iskoristio priliku da adresira ovo pitanje, kao i mnoga druga otvorena pitanja na koja je SDP ukazivao, saopćeno je iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.