BIH

Izbori u Mostaru moraju se održati kada i opći

M. Sm.

26.2.2018

Predstavnici devet političkih stranaka, koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu BiH, SDA, HDZ-a, SBB-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, nakon današnjeg sastanka na kojem su razgovarali o iznalaženju rješenja o načinu provedbe izbora u Mostaru usaglasili su se o nizu zaključaka. 

Tako su se akteri sastanka, kako je to na pres-konferenciji kazao predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić, usaglasili da će se zalagati za to da treba iznaći rješenje za kompletno provođenje odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Mostar, što podrazumijeva i usklađene izmjene Statuta Grada Mostara s izmjenama Izbornog zakona, a ne samo izmjene dva člana Izbornog zakona.

- Saglasni smo da sve izmjene Izbornog zakona i Statuta Mostara trebaju biti u skladu s amandmanom 6C Ustava FBiH koji se odnosi na organizaciju Mostara. Saglasni smo sa zaključkom PIC-a da Mostar mora ostati jedinstvena, konkretna, multietnička jedinica lokalne samouprave s određenim nivoom lokalne vlasti - gradska područja - kazao je Marić.

Također, učesnici ovih razgovora složili su se o tome da se izbori u Mostaru moraju održati kada i opći, odnosno u oktobru 2018. godine. Pozvali su i OHR da se aktivnije uključi u rješenje pitanja Grada Mostara, jer je, dodao je Marić, na snazi njihov nametnuti Statut iz 2004. godine, a i zbog činjenice da je Mostar dio Dejtonskog sporazuma. Također, postignuta je saglasnost oko toga da se izmjene Izbornog zakona za Mostar rješavaju zasebno, a ne u sklopu preostalih neriješenih pitanja izmjena Izbornog zakona.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan za narednih 15 dana u Gradskoj vijećnici, a na kojem bi učesnici sastanka iznijeli konkretne prijedloge rješenja za Mostar, bilo one koji su već bili u proceduri ili, pak, nove.

Iako je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba ocijenio kako je ovo jedna vrsta stranačkih razgovora, te da se nije ozbiljno ušlo u pregovore za koje postoji jedna druga vrsta tehnike, ipak smatra da je ovo dobra polazišna osnova.

Međutim, predsjednik GO SBB-a Anel Kljako poručio je kako je stav SBB-a vrlo jasan.

- Usvojili smo pet za nas folklornih zaključaka. Međutim, interesantniji dio sastanka bio je kada smo razgovarali o nekim crvenim linijama, i bojim se da će to biti velika prepreka za sve nas u narednih 15 dana, koje ćemo svakako pokušati prevazići. Međutim, ono što možemo zaključiti nakon današnjeg sastanka jeste da u narednih 15 dana ne treba očekivati ništa spektakularno od ovih partija - istaknuo je Kljako.

Na upit novinara da HDZ i SDA prokomentiraju ''crvene linije'', s obzirom na to da su možda najodgovorniji, Džeba je iznio kako ''crvena linija jeste svakako meritum presude Ustavnog suda za Mostar - što znači da u svojim prijedlozima do kraja moramo dovesti u istu ravan vrijednost svih birača kada biramo vijećnike u Gradsko vijeće i, naravno, onaj dio koji Ustavni sud uopće nije dirao, a to su minimalne i maksimalne kvote, da ostaje gradska lista, a mi smo u svom prijedlogu predložili da je to kompenzacijska lista, što u konačnici motivira sve političke subjekte da se natječu na cijelom prostoru izborne jedinice, kao grada u cijelosti, i baze koja može biti osnova, a to je broj izbornih jedinica, koje također Ustavni sud nije dirao. Njihov sadašnji broj je šest, može ostati šest, može pet, četiri, tri, dva nije dobro, znamo iz kojih razloga" naveo je, između ostalog, Džeba.

Marić je, pak, naveo da nije bilo priče o ''crvenoj liniji'', kako pogrešna slika ne bi otišla u javnost.

- Danas se o tome nije puno diskutiralo. SDA nije rekla koje su to crvene linije ispod kojih se neće ići i to smo rekli da je za naredni sastanak - kazao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.