BIH

Analize: Ekonomiju guše nacionalistički političari!

Sredstvima MMF-a nastaviti gradnju autoputa

E. HALIMIĆ

26.2.2018

Uprkos niskoj kvaliteti institucionalnog i političkog okruženja u BiH, očekuje se umjereni rast privredne aktivnosti u toku ove godine, navela je u svojoj analizi francuska kreditna agencija „Coface“.

Ustav BiH

- Ustavom BiH predviđeno je postojanje centralne vlade, iako s veoma ograničenim nadležnostima. Međutim, i realizacija tih nadležnosti je pod upitnikom jer svaki od konstitutivnih naroda ima pravo da blokira donošenje odluka u Parlamentarnoj skupštini – navodi se u izvještaju o rizicima poslovanja u našoj državi.

Dodaje se da je, osim toga, na entitetskom nivou evidentna nastabilnost vlasti zbog činjenice da se nacionalističke stranke smjenjuju unutar vladinih koalicija.

- Na državnom nivou praktično više nema parlamentarne većine. To sprečava usvajanje potrebnih zakona i utječe na nastavak finansiranja institucija, kao i na napredak na evropskom putu. Najvjerovatnije ni opći izbori u oktobru ove godine neće poboljšati situaciju. Ovako negativno stanje održava se prvenstveno zbog činjenice da birači i dalje glasaju isključivo za nacionalističke stranke – naglašeno je.

Između ostalog, dodaje se da je u ovoj godini moguće očekivati povećanje potrošnje domaćinstava, prvenstveno zbog novčanih doznaka iz bh. dijaspore (koje predstavljaju čak 9 posto BDP-a) i turističkog buma.

Ogledalo situacije

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić za „Avaz“ je kazao da su izvještaji nezavisnih stranih agencija pravo ogledalo tmurne bh. ekonomske stvarnosti.

Hadžić: Međunarodne agencije prepoznale pravog krivca

- U izvještaju se navodi da je rast izvoza ostvaren isključivo zbog povećanja potražnje naših ključnih trgovinskih partnera, a ne razvoju naše ekonomije. Dakle, naša ekonomija raste zbog toga što se razvijaju naši partneri, a ne zbog toga što mi provodimo ključne reforme za ekonomiju – pojasnio je Hadžić. 

Dodao je da je mandat ove vlasti na svim nivoima obilježen neusvajanjem zakona koji su neophodni za razvoj ekonomije i poboljšanje života građana. 

- Tokom ove godine potpuno je nerealno očekivati pokretanje bilo kojeg reformskog poduhvata i potrebnih zakona, prvenstveno radnog zakonodavstva. Vlast uopće nije započela proces reformi koji je bio osmišljen da olakša poslovanje privrede u našoj državi. S obzirom na političku klimu u našoj državi, i ovakav izvještaj je previše optimističan, ali drago mi je da su i nezavisne međunarodne agencije počele prepoznavati pravog krivca za uništavanje ekonomije u BiH – poručio je Hadžić. 

Politička nestabilnost rastjeruje investicije  

- Ovakvi izvještaji su krajne bitni, posebno s aspekta međunarodnih investitora koji njima posvećuju značajnu pažnju. To su njima primarni ulazni podaci za donošenje poslovnih odluka, kao i to hoće li ulagati u neku zemlju ili ne. Ako vide političku nestabilnost u državi, oni automatski odustaju od investiranja, jer nemaju vremena da vode pregovore s našim političarima – naglasio je Hadžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.