BIH

Do 2040. godine 642 miliona osoba s dijabetesom

Simpozij kardiovaskularne bolesti ( Avaz)

Piše: A. Nu.

27.2.2018

U organizaciji Centra za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU“ Dom zdravlja KS“ danas je u Sarajevu održan drugi simpozij o potrebi prevencije kardiovaskularnih bolesti. 

Tokom simpozija “Cjelokupna prevencija kardiovaskularnih bolesti” predstavljeni su značajni nalazi vezani za metode prevencije moždanog udara, kao i prevencije kardiovaskularnih bolesti kod djece i odraslih. 

U svom izlaganju dr. Aida Nišić, internist-dijabetolog predstavila je rezultate najnovije "Leader" studije, koja je ispitivala utjecaj lijeka liraglutid na kardivaskularne ishode kod pacijenata s dijabetesom, tip 2, koji su pokazali da kada se lijek liraglutid doda na standardnu terapiju, kod ispitivanih pacijenata, smanjuje se kardivaskularna smrtnost za 22 posto.

Prema izlaganju dr. A.Nikšić, s obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti ubica broj jedan među pacijentima s dijabetesom, neophodna je opcija liječenja koja će pomoći kontroli šećera u krvi pacijenta, a također spriječiti smrt od kardiovaskularnih oboljenja kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i visokim kardiovaskularnim rizikom.

Tokom izlaganja o karidovaskularnim rizicima kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 prof.dr.sci.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, naveo je predviđanje da će do 2040. godine 642 miliona osoba imati dijagnosticiran dijabetes.

Naglasio je da je dijabetes prepoznat kao zaseban faktor kardiovaskularnog rizika. Za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom neophodna je, prije svega, redovna kontrola visine glukoze u krvi što može drastično umanjiti rizik od infarkta, moždanog udara, sljepila, amputacije ekstremiteta i slično. 

Naveo je i da se smanjenje kardiovaskularnog rizika kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 može postići kvalitetnom glikemijskom kontrolom.

Na simpoziju su također bili prezentirani nalazi vezani za mogućnost prevencije kardiovaskularnih bolesti u porodičnoj medicini, te je predstavljen osvrt na kvalitet usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u svrhu prevencije kardiovaskularnih oboljenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.