BIH

Zašto je Zvizdić uskratio Parlamentu BiH uvid u odgovore na Upitnik EK?

S.DEGIRMENDŽIĆ

28.2.2018

U Sarajevu će danas nakon rekordnih 14 mjeseci, koliko je trebalo nadležnima da odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, odgovori konačno biti i uručeni. Povodom uručenja Upitnika, organizira se i zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojoj će se državnim poslanicima i delegatima, te brojnim zvanicama, kojih se očekuje oko 500, obratiti predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker).

No, ono što je zapanjujuće, to je da predsjedavajući Denis Zvizdić, prije predaje odgovora na Upitnik, nije omogućio uvid u njihov sadržaj najvišem organu zakonodavne vlasti u BiH, odnosno nije taj dokument uputio u parlamentarnu proceduru.

Pokušavali su pojedini parlamentarci, proteklih mjeseci, Zvizdića „umoliti“ i privoliti da ih upozna sa sadržajem odgovora, naročito nakon skandalozne informacije da su u Upitniku korišteni neustavni podaci iz popisa iz entiteta RS, no, do danas, kada se odgovori predaju evropskim zvaničnicima, to im nije uspjelo.  

Zbog toga, na cjelokupan proces dostavljanja Upitnika koji je Zvizdić pretvorio u sapunicu, sada je bačena dodatna sjena, jer parlamentarci, u suštini, i ne znaju šta je sve navedeno u odgovorima koji bi trebali odrediti kandidatski status naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. U BiH koja ima izrazito složenu strukturu i uređenje, svakako je najviše zakonodavno tijelo moralo znati šta stoji u dokumentima koji se direktno tiču njene evropske perspektive i budućnosti.

Upućeni već predviđaju da će se posljedice toga što je od parlamentaraca sakriven ovaj ključni dokument, vrlo brzo pokazati prilikom davanja mišljenja EK o odgovorima, a tada će nadležni morati preuzeti odgovornost. Ilustracije radi, kada je Hrvatska 2003. godine predavala odgovore na Upitnik, o njima je prvo raspravljao Hrvatski sabor. To je vidljivo i iz tadašnjih medijskih izvještaja o tome da je Upitnik uvršten u dnevni red jedne od sjednica Sabora.


Faksimil medijskih izvještaja u Hrvatskoj da je Sabor razmatrao njihove odgovore na Upitnik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.