BIH

General Mašović preuzeo dužnost načelnika Zajedničkog štaba OSBiH

Fena

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Generalmajor Senad Mašović preuzeo je danas dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH).

Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg i novoimenovanog načelnika ZŠ OSBiH - generala Ante Jeleča i Senada Mašovića izvršena je na svečanosti upriličenoj u Domu OSBiH u Sarajevu, kojoj su, pored najviših dužnosnika odbrambenih struktura BiH, prisustvovali predstavnici vlasti u BiH, članovi diplomatskog kora, komandanti NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, te predstavnici međunarodnih organizacija, brojni gosti i zvanice.

Novoimenovani načelnik ZŠ OSBiH general Mašović istaknuo je spremnost da odgovori svim izazovima reformskih i integracijskih procesa i maksimalno se angažira na izgradnji modernih i efikasnih OS, kao i na daljnjem jačanju partnerstva i saradnje u regionalnim i širim okvirima.

- Pred nama je intenzivan period u kojem se od nas očekuje značajno unapređenje kapaciteta, sposobnosti, modernizacije i opremanja OSBiH - kazao je general Mašović, potcrtavajući da je to period u kojem se očekuje i početak prvog godišnjeg ciklusa pregleda, odnosno aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP-a).

Poručio je, istovremeno, kako su, uz otvaranje procesa modernizacije OSBiH, u vrhu prioriteta - unapređenje i jačanje lanca komandovanja i kontrole, te značajnije učestvovanja pripadnika OS u UN-u, NATO-u i EU vođenim mirovnim misijama, kao i aktivnosti u segmentima humanitarnog deminiranja, pružanja pomoći civilnim strukturama i rješavanja viškova municije i naoružanja...

Dosadašnji načelnik ZŠ OSBiH, general Jeleč podsjetio je na temeljne zadaće i aktivnosti realizirane u sklopu njegovog mandata i u skladu s misijom OSBiH, uključujući sve spomenute segmente djelovanja koji su obilježili proteklo razdoblje, a ogledaju se u daljnjem jačanju operativnih sposobnosti OSBiH i angažiranju njihovih pripadnika u zemlji i inozemstvu.

Ocijenio je da je učinjen značajan napredak na planu jačanja civilno-vojne saradnje, podmlađivanja i kadrovskog jačanja odbrambenih struktura, kao i izgradnje priuštivih OS, te koraka neophodnih za napredak BiH na euroatlantskom putu.

Uz zahvalnost iskazanu svima koji su doprinijeli realizaciji utvrđenih ciljeva, a posebno međunarodnim partnerima - NATO-štabu i EUFOR-u, general Jeleč je izrazio očekivanje da će pozitivan trend u ostvarivanju misije i zadaća OSBiH biti nastavljen.

Čestitke u povodu četvrte rotacije na čelu ZŠ OSBiH uputila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, uz zahvalnost iskazanu generalu Jeleču za sve što je uradio na planu jačanja OSBiH i uvjerenje da će general Mašović nastaviti intenzivno raditi na unapređenju svih procesa, kako bi OS i dalje bile prepoznate kao najbolji dio društva i primjer za sve ostale.

Istaknula je očekivanje da odbrambene strukture budu promotori evropskih i euroatlantskih vrijednosti, te da će u ovoj godini uslijediti aktivacija MAP-a, odnosno implementacija prvog godišnjeg plana.

Svečana primopredaja dužnosti na čelu ZŠ OSBiH bila je i prilika za podsjećanje na sve planove Ministarstva odbrane BiH i OSBiH koji se tiču daljnjeg operativnog osposobljavanja OS u skladu s NATO-konceptom kolektivne sigurnosti i standardima usmjerenim na postizanje pune interoperabilnosti, te prisustva BiH u regionalnim inicijativama orijentiranim ka jačanju mira i stabilnosti.

Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika ZŠ OSBiH prethodila je smotra počasne jedinice, a sama svečanost počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine te je propraćena prigodnim nastupom vojnog orkestra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.