BIH

Bukvarević: Zakon o pravima demobilisanih boraca vratiti u Parlament

( F. Fočo)

D. K.

28.2.2018

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, kazao je večeras da Ministarstvo na čijem je čelu za rješavanje problema boraca godišnje izdvaja 315 miliona KM, dok kantoni iz svojih budžeta izdvajaju dodatnih 60 miliona KM.

- S pozicije rada i socijalne politike izdvaja se još 254 miliona KM. Dakle, FBiH izdvaja 570 KM miliona na godišnjem niovu - kazao je Bukvarević na vanrednoj pres-konferenciji u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

Prošle godine, dodao je, pripremili smo i uputili četiri zakona, a svaki od njih rješavao je pitanje poboljšanja boračko-invalidske zaštite.

- U proteklih 10 godina svake godine od sedam do 10 miliona KM smanjivan je obim budžeta o ovom Ministarstvu - rekao je Bukvarević.

Nadležni organi su, prema njegovim riječima, od jutros u 10 sati bili spremni razgovarati s predstavnicima svih boračkih organizacija.

- Apsolutno ih pozivamo da dođu ili u zgradu Vlade ili da mi odemo k njima i razgovaramo. Sutra je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste. Smatram da je krajnje vrijeme da ovo pitanje rješavamo isključivo dijalogom - poručio je Bukvarević.

Ustvrdio je kako Zakon o pravima demobilisanih boraca treba vratiti u parlamentarnu proceduru.

- To ćemo i učiniti. Danas su to podržale i sve boračke organizacije sa područja KS i sa nivoa države BiH. Ovim putem još jednom ih pozivam da dođu da pregovaramo i razgovaramo, i zajednički uputimo zahtjev prema Parlamentu - dodao je Bukvarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.