BIH

Zildžićev menadžer od Ramića dobio posao vrijedan 4 miliona KM

Mujkanović i Zildžić: Prijateljske i poslovne veze

S. KURT

3.3.2018

Građevinska kompanija „Tom Cat“ iz Tuzle, vlasništvo Senada Mujkanovića, nekadašnjeg menadžera predsjednika Asocijacije mladih SDA i člana Predsjedništva stranke Salke Zildžića, dobila je posao vrijedan četiri miliona KM, saznaje „Dnevni avaz“.  

Naručilac posla je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem je čelu Edin Ramić, Zildžićev dobar prijatelj.

Najbolja cijena

Tako će Mujkanovićeva kompanija graditi 66 stambenih jedinica u tuzlanskom naselju Solina, kako bi bili zatvoreni kolektivni centri i alternativni smještaji, a izbjeglicama i raseljenima bila pružena mogućnost stambenih rješenja.

Na tender za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa prijavilo se sedam kompanija, ali je vrijednost ponude „Tom Cata“ bila najniža. „Tom Cat“, prema ocjeni komisije, dao je i najbolju cijenu, s popustom i bez PDV-a.

Senad Mujkanović, aktuelni predsjednik Fudbalskog kluba Sloboda, od najranijih dana karijere je uz Salku Zildžića, predsjednika omladine SDA, koji će ovog ljeta napuniti 37 godina. Njihovo prijateljstvo seže od početka Zildžićeve karijere kikboksera, a od početka ga je Mujkanović pratio na turnirima i takmičenjima.

Mujkanović je u ulozi menadžera bio i u borbama koje su održavane u okviru „Noći šampiona“, u Zenici, a upravo je organizator ove manifestacije bio Klub borilačkih sportova „Flek Tom Cat“, izrastao pod okriljem Mujkanovićeve građevinske firme.

Ovaj klub penzionisanog kikboksera Zildžića svojevremeno je od Predsjedništva BiH, dakle od Bakira Izetbegovića, dobio 2.000 KM na ime podrške, a od Vlade FBiH, te i od preduzeća kojima upravlja Federalna vlada, u proteklih nekoliko godina stotine hiljada KM.

Faksimil odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Dva povjerenika

Prijateljstvo se nastavilo i do danas, kada je Zildžić zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH kao savjetnik ministra Aljoše Čampare. Dobri odnosi između Zildžića i Ramića također nisu nepoznanica. Ova dvojica utjecajnih članova SDA, bliskih Bakiru Izetbegoviću, izrasla su iz Asocijacije mladih SDA. Nakon posljednjih dešavanja u SDA Tuzlanskog kantona, obojica su izbila u prvi plan i još je jednom potvrđeno povjerenje koje Izetbegović ima u njih. SDA je imenovala povjereništva u općinske organizacije, pa je tako Zildžić ključni čovjek u Gračanici, a Ramić u Kalesiji.

Supruga i brat

Mediji su pisali, a nadležni nisu reagirali na činjenicu da je Lejla Zildžić, supruga predsjednika Asocijacije mladih SDA, zaposlena bez ikakvog konkursa na radno mjesto stručne saradnice u Sektoru za trezorsko poslovanje ZZO TK. Zildžić je tada rekao da je interesiranje za zaposlenje njegove supruge zlonamjerno, „jer se u zavodima 95 posto osoba zaposlilo na isti način“. Nedim Ramić, brat ministra Ramića, zaposlen je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH bez ikakvog konkursa.


Ramić: Stranačke raspodjele

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.