BIH

Švicarski bend pjeva na jezicima naroda iz BiH

Dio benda na snimanju u Travniku

K. K.

8.3.2018

U okolici Travnika i srednjoj Bosni ovih dana boravi švicarski bend “Šuma čovjek”. Zajedno s članovima folklorne skupine “Vrgorska krajina” iz Vrgorca i s rediteljskom ekipom iz Beograda, realiziraju spot za jednu od numera s novog albuma. 

Bend “Šuma čovjek” na svom repertoaru ima pjesme koje pjevaju na jezicima naroda iz Bosne i Hercegovine.

- Naziv benda nastao je u jednoj ulici, koja se zove “Waldman”, što bi u bukvalnom prijevodu značilo “Šuma čovjek”. Bilo je to prije pet-šest godina, kad smo tražili ime za naš prvi koncert. Nije bila namjera da to ostane ime, ali tako je. Muzičari iz ovog benda su iz različiih krajeva pa tako imamo i pjevača koji je iz Alžira, a ostali članovi benda su iz Izraela, Mađarske, ja sam iz BiH i svi smo se upoznali kroz studij džez muzike u Cirihu – govori nam pjevač benda i autor tekstova Ivica Petrušić, koji je iz Guče Gore kod Travnika.

Radeći na jednom projektu balkanske muzike, Ivica se pridružio bendu i tako su ostali do danas. Prije nekoliko dana, objavili su drugi album pod nazivom “No Man's Land”. I tu su pjesme na jezicima naroda BiH.

- Naša ideja je da miješamo što više jezika, kultura iz cijelog svijeta. Svi smo došli iz različitih država i pokušavamo napraviti neki novi start za jednu kulturu koja bi bila mješavina svega – kaže Ivica.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.