Član Kolegija Doma naroda PSBiH

Čolak: Ne možemo doći do rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnog suda

Fena
06.03.2018 13:12

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) danas je u Sarajevu izjavio novinarima da je sve manje vremena za izmjene Izbornog zakona BiH, te da „ne možemo doći do rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnog suda“.

- Vrijeme nam jako brzo curi, u posljednjih nekoliko dana nije bilo nikakvih sastanaka, izuzev ako nije bilo pojedinačnih sastanaka nekoga iz međunarodne zajednice s nekom političkom strankom. Nažalost, posljednji sastanak pokazao je da smo daleko od rješenja - kazao je Čolak.

Istaknuo je kako misli da bez prihvatanja rješenja koja su u odluci Ustavnog suda vrlo jasna „nećemo moći doći do rješenja“.

Ali je, dodao je on, činjenica da se jedan broj stranaka u dosadašnjim pregovorima „ponaša kao da ne postoji odluka Ustavnog suda“.

- Istina, oni nikada ne kažu mi nećemo provesti odluku Ustavnog suda, nikada neće reći mi ne prihvatamo ili ne priznajemo odluku Ustavnog suda. Ali ono što iznose kao svoje stavove na pregovorima i što su ponudili kao prijedlog mogućih rješenja je nepoštovanje odluke Ustavnog suda - smatra Čolak.

On napominje da „ne možemo doći do rješenja ako ne poštujemo odluku Ustavnog suda“.

- Duboko smo uvjereni, kad bi se riješilo pitanje izbora Doma naroda i članova Predsjedništva BiH, da bismo ušli u jednu mnogo mirniju fazu, da bismo ušli u fazu stabiliziranja političkih prilika u BiH. To bi sigurno otvorilo prostor, ja sam uvjeren, odmah poslije izbora, jer mislim da treba raditi u postizbornoj godini, da bismo mogli provesti odluku Evropskog suda i to ne jednu nego sve tri. Mi to moramo - istaknuo je Čolak.

Dodao je da sigurno nećemo ući u EU ukoliko ne ispoštujemo i ne provedemo te odluke.

NA VRH