BIH

Delegacija Austrijske biskupske konferencije i BK BiH kod reisu-l-uleme

Fena

7.3.2018

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao se u srijedu s delegacijom Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. 

Delegaciju su predvodili kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije i bečki nadbiskup i kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH i nadbiskup metropolit vrhbosanski.

U srdačnoj atmosferi razgovarano je i o međureligijskom dijalogu u BiH i Republici Austriji, te saradnji IZ u BiH i Katoličke crkve.

Kardinal Puljić je u izjavi za medije nakon sastanka istaknuo dobru institucionalnu saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH, a kardinal Schönborn je naglasio da Bosanci i Hercegovci predstavljaju model integracije u Republici Austriji.

Reis Kavazović je izrazio svoje zadovoljstvo što je došlo do ovog sastanka te izrazio nadu da će se slični susreti organizirati i u budućnosti s ciljem jačanja saradnje među dvjema vjerskim zajednicama.

Također je reis Kavazović iskazao i nadu da će biskupi iskoristiti svoj utjecaj kako bi prezentirali pravu sliku situacije u Bosne i Hercegovine i time pomogli njene EU integracije, javlja MINA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.