BIH

Kako Šolakova medijska hobotnica pljačka BiH

Šolak: Na čelu grupacije „United Media“

E. TRAKO - M. AŠČIĆ

9.3.2018

Kragujevački biznismen Dragan Šolak, čovjek koji je na čelu grupacije „United Media“, godinama pljačka građane BiH!

Šolak, koji je predsjedavajući borda direktora „United grupe”, u okviru koje posluju i kablovski operateri SBB i „Telemach“, zatim Televizija N1, Sport klub kanali, Grand narodna televizija… raznim mahinacijama putem offshore kompanija novac iz džepova građana BiH godinama prebacuje na svoje račune na Malti, Djevičanskim otocima...

Zakasnjela pravda

Kako su regionalni mediji ranije izvještavali, ova grupacija na prostoru bivše Jugoslavije ostvarila je oko 440 miliona eura prihoda u 2016. godini! A ostvarenje ovog prihoda Šolakove finansijske hobotnice praćeno je brojnim nepravilnostima.

Indikativno je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nije nadležna za televizijski program N1. Kako su nam kazali u RAK-u, nemaju nadležnost zbog toga što je osnivač televizijskog programa „N1 Today“ kompanija „Adria News SARL“ sa sjedištem u Luksemburgu, koja je i nosilac dozvole izdate od nadležnog regulatornog tijela Luksemburga?!

To znači da Televizija N1 dnevno pravi sate programa, zapošljava više od 100 novinara, utječe na javno mnijenje bh. društva, a da pritom ne odgovara nijednoj instituciji BiH, države u kojoj posluje!

Nadalje, „Telemach“ besplatno koristi više od 30.000 električnih stubova za prijenos signala te godinama zloupotrebljava dominantni položaj na tržištu telekomunikacija i krši principe konkurencije.

Shema pokazuje medijsku mrežu putem koje Šolak izvlači novac

Zbog toga je „BH Telecom“ počeo pravnu bitku s kanalima Sport klub, insistirajući da „Telemach“ odredi jednaku cijenu ostalim kablovskim operaterima, a ne da promjenom cijena nastavlja svoju dominaciju i druge operatere lomi nelojalnom konkurencijom.

Samir Jusufović, šef Kabineta generalnog direktora „BH Telecoma“ Mirsada Zaimovića, za naš list kaže da su institucije BiH već trebale reagirati u slučaju „Telemach“, jer je „zakasnjela pravda uskraćena pravda“.

Sporni sadržaj

- Dok sporovi traju, „United Media“ kroz povezana društva koristi položaj dominacije i ovladava tržištem. U međuvremenu, od podnošenja zahtjeva do danas, konkurent koji je jedini kontinuirano imao sporni sadržaj - „Telemach“ ostvario je znatan rast broja korisnika, pa time i prihoda, a koje je ostvario grubim kršenjem principa konkurencije - istakao je Jusufović.

U posljednje dvije godine Konkurencijsko vijeće BiH kaznilo je Šolakovu firmu „United Media Distribution“ s pola miliona KM. Indikativno je da je samo nekoliko dana prije izricanje kazne „Telemach“ odredio novu cijenu za distribuciju kanala Sport klub koju povećava sa 0,85 eura po korisniku na 1,75 eura.

Skoro 7 miliona eura na polutajnim računima

Čak i u uređenijim zemljama poput Hrvatske i Slovenije, koje su i članice Evropske unije, Šolak je uspio izvući milione eura. Prošle godine hrvatski „Nacional“ objavio je tekst u kojem je navedeno da je čak 6.730.175 miliona eura koje su uplatili hrvatski operateri „Telekom“, „Iskon“ i „Vipnet“ završilo na polutajnim računima Šolakove „United Media grupe” na Kipru i u Lihtenštajnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.