OBJAVLJENA LISTA

Ovo su najbogatiji ljudi na prostoru bivše Jugoslavije, na prvom mjestu je rođeni Mostarac

Vrijednost Agram grupe procijenjena je na 2.8 milijardi dolara

Grgić: Kralj osiguranja. Maxportal.hr

E. Ć.

30.12.2022

Prema najnovijoj listi, koju je objavio srbijanski Nedeljnik, najbogatija osoba u regionu bivše Jugoslavije je rođeni Mostarac Dubravko Grgić, iz Agram grupe.

Grgića zovu "kraljem osiguranja", a vrijednost Agram grupe procijenjena je na 2.8 milijardi dolara. Grgić je rođen u 1957. godine u Mostaru, a nakon školovanja u Ljubuškom, seli u Zagreb gdje je završio Pravni fakultet 1979. godine.

- U istoj godini zapošljava se kao advokatski vježbenik u advokatskoj kancelariji Mirko & Ivica Grgić u Ljubuškom. Pravosudni ispit položio je 1981. godine te se u aprilu iste godine upisuje u imenik advokata. 1985. godine u Ljubuškom osniva odvjetničku pisarnicu "Grgić & Co". 

Od 1993. godine upisan je u Hrvatsku advokatsku komoru. U 2000. godini s kolegom P. Pupićem osniva advokatsko društvo Grgić & Pupić koje 2008. godine mijenja naziv u odvjetničko društvo Grgić & Partneri. U Društvu je član uprave i voditelj pisarnice Beč. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici izabran je za profesora na Katedri za građansko pravo za nastavni predmet Pravo osiguranja - navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Najbogatijih deset u regionu. Screenshot / Nedeljnik

Inače, listu 100 najbogatijih u regionu sačinili su eksperti dvije renomirane konsultanske firme koje rade na Njujorškoj berzi, a pri istraživanju su koristili namjerodavnije multiplikatore Stern School of Business New York University, a u studiji su uključili i rezultate tržišnih transakcija u regionu i svijetu.

Iza Grgića slijede Miodrag Kostić, iz MK Grupe), te Miroslav Mišković iz Delta Holdinga sa 2.7 milijardi eura. U top 10 su još:

  • Silvio i Robert Kutić i Izabel Jelenić (Infobip, 2,5 milijardi eura, Hrvatska);
  • Mate Rimac (Rimac grupa, 2,2 milijarde eura, Hrvatska);
  • Emil Tedeski (Atlantic grupa, 1,6 milijardi eura, Hrvatska);
  • Petar Matijević (MI Matijević, 1,5 milijardi eura, Srbija);
  • Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović (Mozzart, 1,3 milijarde eura, Srbija);
  • Dragan Šolak (United Group, 1,3 milijarde eura, Srbija);
  • Mile Ćurković (Plodine, 1,3 milijarde eura, Hrvatska).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.