BIH

Radeljaš novcem BOSS-a otplaćivao kredit

BIRN

9.3.2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu vještak je utvrdio da je optuženi Esed Radeljaš novac dobijen iz budžeta, koji je bio namijenjen za finansiranje Bosanske stranke (BOSS), koristio za plaćanje kredita.

Borislav Dujković, vještak finansijske struke, rekao je da je uvidom u dokumentaciju dobijenu od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ustanovio da je Esedu Radeljašu u junu 2011. godine “Sparkasse banka”, u kojoj je imao otvoren račun, odobrila kredit u iznosu od 100.000 konvertibilnih maraka.

U dokumentaciji je dostavljen i zahtjev od 31. 01. 2013. tadašnjeg poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo (SKS) Eseda Radeljaša, u kojem se traži da se sredstva namijenjena za finansiranje političke partije BOSS ubuduće uplaćuju direktno na privatni račun na njegovo ime.

Poredeći datume isplate novca od SKS-a na Radeljašev račun s potraživanjima “Sparkasse banke” u vezi s nenamjenskim kreditom iz 2011. godine, vještak je utvrdio da je tim sredstvima otplaćivan njegov privatni kredit.

- Tokom 2013. i 2014. godine SKS je na žiroračun Radeljaša isplatila 114.225,76 KM. Rekonstrukcijom utroška predmetnih sredstava utvrđeno je da su njima izmirivane privatne obaveze po dugoročnom kreditu - kazao je vještak.

On je rekao da je tokom ove dvije godine na račun Eseda Radeljaša po osnovu legalnih sredstava uplaćeno oko 106.000 KM. To su plate, topli obroci, članstvo u komisijama i upravnim odborima, te regresi.

Optužnica tereti Radeljaša da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 KM – namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS – usmjerio na privatni račun u banci, te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

Muhidin Kapo, branilac Eseda Radeljaša, kazao je da ovaj nalaz ne smatra stručnim. Vještak je potvrdio da je neko iz SKS-a morao odobriti isplatu novca na lični račun Radeljaša.

Osvrćući se na dio nalaza, Kapo je kazao da kvalifikacija da “novčane transkacije imaju obilježja krivičnog djela pranja novca” izlaze izvan ovlaštenja vještaka, čime zloupotrebljava svoj položaj.

Zajedno s Radeljašem optuženi su Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad, i općinski službenici Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević. Na teret im se stavljaju zloupotrebe po dodjeli općinskog zemljišta.

Nastavak suđenja je 16. marta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.