BIH

Zbog prodaje drva u kućnom pritvoru, djeca nemaju šta jesti

Amira i Šerif s djecom: Izostala pomoć nadležnih

E. C.

11.3.2018

Šestočlana porodica Kurić iz jajačkog naselja Šibenica živi na rubu egzistencije. Šerif i Amira imaju četvero djece i nigdje ne rade. Ni sami ne znaju na kakve se sve načine snalaze kako bi preživjeli, a Šerif je bio primoran i nelegalno prodavati drva za ogrjev. 

- Počeo sam prošlog mjeseca izdržavati kaznu kućnog pritvora u trajanju od osam mjeseci zbog preprodaje drva. A to mi je bila jedina opcija da prehranim porodicu - govori Kurić.

Radio je mnoge teške poslove kako bi porodici osigurao kakve-takve uvjete za život.

- Radio sam neko vrijeme na građevini, ali ni toga nema uvijek. Nikad nisam birao poslove. Kazna me sprečava da zaradim za hranu svojoj djeci - kazuje on.

Kurićima je izostala pomoć i od nadležnih institucija.

- Imam osjećaj da se više pomaže onima koji se lažno predstavljaju nego onima kojima je pomoć zaista potrebna, a to se i dokazalo posljednjih dana, jer su neki prevaranti otkriveni – dodaje Šerif.

Najmlađe dijete u porodici Kurić ima osam mjeseci, a najstarije osam godina.

- Mi ne tražimo mnogo, potrebne su nam osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu i nešto pelena za djecu. Iako živimo u katastrofalnim uvjetima, to sada i nije toliko bitno, samo da nam je da imamo dovoljno hrane da preživimo dok Šerifu ne istekne kazna - ističe Amira.


Svi oni koji žele pomoći Kurićima, mogu ih pozvati na brojeve 063/544-778 ili 063/481-075.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.