BIH

Penzioneri ne skrivaju gnjev zbog Novalića

A. Nu. - E. K. - M. Mu.

12.3.2018

Potvrda iz Zavoda da postojeće penzije neće biti promijenjene - Avaz
Idrizović: Ovo je jadno i tragično - Avaz
Kožarić: Ne krije ogorčenje - Avaz
Krečinić: Osjećam se prevarenim - Avaz
Novalić: Prevario najmanje 73.000 penzionera - Avaz

Vlada Federacije BiH koju vodi premijer Fadil Novalić (SDA) penzionerima je podvalila još jednu lijepo upakovanu priču o povećanju njihovih primanja svakog mjeseca, od koje, kako smo već pisali, neće biti ništa. Obećano je, podsjetimo, da će novousvojeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), penzije povećati za pet i deset posto, ali tek se sad ispostavilo da je sve samo još jedan predizborni trik.

Ogradio se zakonom

Iako je prilikom donošenja novog zakona Novalić obećao veće penzije, tek sad je postalo jasno da je istim zakonom koji je na snagu stupio 1. marta premijer osigurao da dosadašnji čekovi s minimalcem od 326 maraka ostaju na istom nivou. Kako smo već pisali, propisano je da se penzije povećavaju na nominalni iznos koji je propisan rješenjem. Na taj iznos ide to povećanje, a ne na minimalnu osnovicu. To znači da je Novalić prevario najmanje 73.000 penzionera!

Veliki gnjev među njima izazvalo je ovo saznanje. Tako Ejub Idrizović iz Jablanice kaže kako su penzioneri već navikli da Federalna vlada kasni u provedbi zakona, ali da je ovo sad što se dešava jadno i tragično.

- Ako na taj način Vlada FBiH pokušava da uštedi novac, onda je ovo krajnje vrijeme za revoluciju i to je jedini način da ova država stane na noge – kazao je Idrizović.

Vreća brašna

I njegov sugrađanin, također penzioner, Suad Krečinić dodao je kako se osjeća prevarenim.

Tuzlanski penzioner Rizah Kožarić Rigi isto tako ne krije ogorčenje.

- Kažu da će od aprila povećati, i kome povećaju - šta je pet posto - vreća brašna, a premijer Federacije ima pet hiljada maraka. Radio sam 40 godina i imam 400 KM penziju. O čemu da pričamo – kaže Kožarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.