BIH

Pet dobara proglašeno nacionalnim spomenicima BiH

Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Fena

13.3.2018

Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su, na jučerašnjoj sjednici, odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopćila je Komisija.

To su povijesni spomenik - Džamija u Podgori, Općina Breza; graditeljska cjelina - Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), Općina Kalesija; graditeljska cjelina - Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim naslijeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje; graditeljska cjelina - Tekija na Oglavku, Općina Fojnica; te povijesno područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica, Općina Jajce.

Na sjednici Komisije zaključeno je da se Spomen-kompleks Tjentište uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da se taj spomen-kompleks nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupit će se izradi odluke o proglašenju tog dobra nacionalnim spomenikom da bi se propisale mjere zaštite, a projekt zaštite aplicirao za sredstva iz inozemnih fondova.

Toj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.