PARTIZANSKO GROBLJE MOSTAR

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Osuđujemo vandalski čin uništavanja ploča sa imenima poginulih boraca

Ovo je nažalost samo jedno u nizu varvarskih skrnavljenja ovog memorijalnog kompleksa, poručili su

Vandalizam na groblju. FACEBOOK

A. O.

15.6.2022

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika najoštrije osuđuje posljednji vandalski čin uništavanja svih ploča sa imenima poginulih boraca na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru, nacionalnom spomeniku BiH. Ovo je nažalost samo jedno u nizu varvarskih skrnavljenja ovog memorijalnog kompleksa, u proteklih nekoliko godina, koji zaslužuje osudu ne samo stanovnika Mostara, već svih stanovnika Bosne i Hercegovine, ali i promptni i maksimalni angažman nadležnih inspekcijskih, policijskih i sudskih organa.

Namjerno i sistematsko uništavanje kulturne baštine je kriminalno i anticivilizacijsko djelovanje s ciljem da se izbriše historija zemlje, zajedno sa identitetima i raznolikostima njenih građana. Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, preuzela obavezu da će očuvati, ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u BiH, već i da će zaštititi i nacionalnu baštinu.


U slučajevima kada se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika, prema važećim propisima, pokreće se postupak kod nadležnog tužilaštva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinilaca. Ukoliko je nacionalni spomenik uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika usljed raznih aktivnosti, Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđena je kazna zatvora do 5 godina.

Memorijalno područje Partizansko-spomen groblje u Mostaru proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine, te se na njega primjenjuju odredbe Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Partizansko spomen-groblje sadrži sve elemente kompleksnog arhitektonskog, estetskog i pejzažnog rješenja. Ono predstavlja jedinstven spomenik u urbanom mjerilu Mostara, posebne ambijentalne vrijednosti, kojeg je projektovao čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović.


Prema zakonima o provođenju odluka Komisije, Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt BiH dužni su da, putem svojih nadležnih organa, poduzmu odgovarajuće pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere neophodne za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika. Podsjećamo da su u proteklih nekoliko godina, u cilju konzervacije i restauracije ovog nacionalnog spomenika, uložena značajna finansijska sredstva prvenstveno Vlade Federacije BiH.

Komisija je povodom ovog uništavanja i skrnavljenja nacionalnog spomenika, zahtjevala hitno djelovanje nadležnih institucija, policijskih organa, inspekcije i tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.