SASTANCI

Ujić: Broj migranata svakim danom drastično se povećava

S današnjeg sastanka

Fena

15.3.2018

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izrazio je zabrinutost jer se broj migranata svakim danom drastično povećava te istakao da je potrebno osnažiti kapacitete Službe kako bi se uspješno nosila s dolaskom novog talasa migranata.

To je izjavio tokom sastanka s članovima Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, na čelu s predsjedavajućim Borislavom Bojićem, te predstavnicima UNHCR-a za BiH koji su danas posjetili sjedište Službe za poslove sa strancima.

Tema razgovora bila je aktuelno stanje u oblasti migracija, s naglaskom na probleme povećanog broja ilegalnih migranata i tražitelja azila u BiH.

Ujić je informirao prisutne o trenutnoj situaciji te naglasio da Služba prilikom procesuiranja migranata vodi računa o poštivanju ljudskih prava.

Predsjedavajući Bojić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima rada Službe za poslove sa strancima, kao i spremnost da, u skladu sa nadležnostima Komisije, pruže dodatnu podršku na unaprjeđenju rada Službe.

Predstavnici UNHCR-a naglasili su da prepoznaju važnost uloge Službe u postupku izražavanja namjere za azil u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Komisije za ljudska prava i UNHCR-a posjetili su i Imigracioni centar gdje su infrmirani o radu centra i njegovim smještajnim kapacitetima koji su zbog velikog priliva imigranta u BiH na gornjoj granici popunjenosti, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.