REAKCIJE

BHRT odgovorio FTV-u: Izabrani urednici su profesionalci

Fena

16.3.2018

Povodom saopćenja koje su Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH uputili javnosti, a koje se odnosi na kadrovsku i uređivačku politiku BHRT-a, legalno izabrani Upravni odbor BHRT-a u svom današnjem saopćenju, kako navodi, skreće pažnju na činjenicu da su sve odluke UO donesene u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a te da su svi izabrani urednici profesionalci i da tri člana UO, koji su glasali za, stoje iza tog izbora.

- Kada je riječ o primjedbama vezanim za neizbor gospodina Srđana Šarenca, koje su se pojavile u medijima, želimo upoznati javnost da gospodin Šarenac nije ispunjavao osnovne formalno-pravne uvjete propisane konkursom, zbog čega nije mogao ni biti izabran na mjesto urednika Dokumentarno-savremenog programa. Također, smatramo neprimjerenim jednostrane prekide saradnje, s obzirom na više puta iskazanu namjeru za zajedničkim djelovanjem i izgradnjom modernog, profesionalnog i digitaliziranog Javnog RTV sistema - navodi se u saopćenju za javnost.

UO BHRT-a se, kako je saopćeno, ograđuje od političkih konotacija iznesenih u saopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da "jedino članovi UO BHRT-a, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije".

Saopćenje UO BHRT-a potpisuju Dejana Radovanović-Šarenac, predsjedavajuća, te Zoran Krešić i Ljubomir Zuber, članovi. Član UO BHRT-a Mufid Memija, kako je navedeno, nije saglasan sa stavovima iznesenim u ovom saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.