SESIJA KRUGA 99

Slaven Kovačević: Termin "konstitutivni" je nametnut

M. R. S.

18.3.2018

Termin "konstitutivni" je nametnut kao predmet političkih pregovora, a sve što je nametnuto je upitno u pravnom smislu, kazao je danas Slaven Kovačević, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, na redovnoj sesiji ove asocijacije o temi „Evropska pravna stečevina protiv sovjetskog koncepta konstitutivnosti“.

Istaknuo je i da se u Ustavu BiH, čija je jedina službena verzija na engleskom jeziku kao i ostalih deset aneksa Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, navodi pojam "konstituentni", a ne "konstitutivni". Dodao je da konstituentno pravno znači neko ko je ustavotvoran, te su po tome, a shodno alineji 10 preambule Ustava, ustavotvorni elementi Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali i građani.

- Pet je ustavotvornih elemenata, a ne tri. Zašto nikad nije uputio apelaciju za utvrđivanje ustavne jednakopravnosti ostalih i građana BiH na cijeloj teritoriji ove zemlje. Kada pitate političare zašto to ne podnesu, onda su svi sebe našli u toj matrici. Lakše je rasporediti političku moć na tri nego na pet – kazao je Kovačević.

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Azre Zornić, naglasio je stav Suda da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Zaključio je i da je termin "konstitutivni" bio proizvod sovjetskog ustavnog uređenja koji je bio totalitarnog karaktera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.