TURIZAM Grad se pretvorio u veliko gradilište, turistički radnici negoduju

Neum: Hoće li goste i u sezoni dočekati raskopane ceste

M. SMAJKIĆ
18.03.2018 20:37

Foto: U toku i uređenje šetnice u naselju Tiha Luka ( M. Smajkić)

Naš jedini grad na moru Neum ovih dana pretvorio se u pravo gradilište. U naselju Tiha Luka grade se kolektorska mreža, koju sufinansira Fond za okoliš Federacije BiH, te šetalište na dva nivoa, a građevinske mašine uveliko su i na gradilištima privatnih objekata. 

  • Mašine na gradilištima ( Ž. Miličević)
    Mašine na gradilištima ( Ž. Miličević)

Obogatiti obalu

Iako pozdravljaju radove u ovom naselju koji će funkcionalno i vizuelno obogatiti taj dio neumske obale, tamošnji turistički radnici strahuju da će turiste u sezoni dočekati raskopane ceste.

- Iskreno se nadamo da će se sve to koliko-toliko dovesti u red pred sezonu, jer ceste su nam razvaljene maksimalno - kaže predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma Davor Krešić.

Napominje da za nadležne turistička sezona počinje 1. jula.

  • Krešić: Mnogo se ulaže
    Krešić: Mnogo se ulaže

Ugledni ljudi

- Nama je, praktično, već počela. Radove treba početi odmah po završetku prethodne sezone, u 11. mjesecu i da do 15. marta ili 1. aprila svi radovi budu gotovi. Stoga svake godine imamo problem kada nam gosti, među kojima su brojni ugledni ljudi, počnu dolaziti od 1. aprila na simpozije jer Neum, jednostavno, u toj predsezoni ne bude spreman - objašnjava Krešić.

Podvlači da Neum ima veoma dobre hotele i da se mnogo ulaže u hotelsku infrastrukturu, ali da, kada gosti izađu na ulicu, vide sasvim drugačiju sliku.

More i hoteli nisu dovoljni 

- Danas gosti žele doživjeti destinaciju i stopiti se s lokalnim stanovništvom, osjetiti i vidjeti nešto novo. Imamo hotele, sunce i more, ali trebamo raditi na tome da im damo neki doživljaj destinacije. Bilo bi veoma poželjno aktivirati zaleđe Neuma, što se može jedino ako se ta famozna cesta napravi, a evo krenulo se u izgradnju. E, sad, je li to predizborna aktivnost, ne znam - ističe Krešić.

NA VRH