PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Prekinuta sjednica Doma naroda, nastavak sutra

A. Kuburović/Avaz.ba

A. Nu.

21.3.2018

Na zahtjev delegata Fahrudina Radončića, koji se pozvao na Poslovnik o radu Doma naroda, sjednica Doma naroda je prekinuta.

Radončić je u zahtjevu naveo da u 14 sati ima obaveze na Sudu BiH. 

Kolegij Doma prihvatio je Radončićev zahtjev, te je nastavak sjednice zakazan za sutra u 10 sati. 

12.35 Nakon što je s 12 glasova za i dva suzdržana usvojen zapisnik sa 36. sjednice ovog doma, kao druga tačka dnevnog reda današnje sjednice naći će se Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH, po hitnom postupku.

No, na zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda, zatražena je polusatna pauza, koja je i prihvaćena.

12.30 Nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prihvaćen je prijedlog delegata Čolaka da se kao druga tačka denevnog reda razmatra Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH, po hitnom postupku. Za je glasalo 10 delegata, tri su bila protiv, dok suzdržanih nije bilo. 

Za su glasali delegati iz klubova hrvatskog i srpskog naroda, dok su protiv bili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda Fahrudin Radončić, Halid Genjac i Sead Kadić. Delegati Safet Softić i Sifet Podžić nisu bili prisutni tokom glasanja. 

Pauza na zahtjev Kluba srpskih delegata

12.20 U toku je utvrđivanje dnevnog reda sjednice, a po prijedlozima delegata, ali i predloženom dnevnom redu, očekuje se zasigurno burno zasjedanje. Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tražio je da se kao druga tačka dnevnog reda uvrsti Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH, koji je Vijeću ministara BiH dostavio ministar pravde BiH Josip Grubeša, ali koji Vijeće ministara nije razmatralo na jučerašnjoj sjednici.

Čolak je naveo da je riječ o zakonu koji je trebalo davno donijeti. Delegat Martin Raguž (HDZ 1990) također je ukazao na važnost da se ovaj Prijedlog zakona danas nađe na dnevnom redu sjednice.  

Delegata Halida Genjca (SDA) zanimalo je dolazi li ovaj prijedlog iz Kluba Hrvata.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović tokom diskusije o ovoj tački dnevnog reda zatražio je pauzu od deset minuta, koja je i prihvaćena.

Foto: A. Kuburović/Avaz.ba

Karamatić: Drago mi je da je Zvizdić konačno na sjednici 

12.05 Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Mario Karamatić (HSS) uputio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću. Zanimao ga je rad Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

- Drago mi je da ste konačno tu. Tri mjeseca vas nismo vidjeli da odgovorite na pitanja. Vi ste mi prije pola godine za ovom govornicom ovdje obećali da ću dobiti odgovor što se tiče rada Vanjskotrgovinske komore BiH. Interesira me, dakle, zbog čega Vijeće ministara krije bilo kakvu informaciju o Vanjskotrgovinskoj komori i upravlja li Vanjskotrgovinska komora Vijećem ministara? - pitao je Karamatić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naveo je da je usmeno na ovo pitanje odgovoreno delegatu Karamatiću.

Kazao je da je ovo pitanje jučer razmatrano na sjednici Vijeća ministara BiH.

- Odgovor u pismenoj formi Domu naroda bit će proslijeđen već danas - kazao je Zvizdić.

Karamatić je konstatirao da nije zadovoljan odgovorom.

- Sve više sam uvjeren da se tu radi o kriminalnoj sprezi dijela Vijeća ministara, ili pojedinaca ili cijelog Vijeća ministara, naspram Vanjskotrgovinske komore - kazao je Karamatić.

Početak kasnio zbog nedostatka kvoruma 

11.30 Počela je 37. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. S radom se počelo pola sata kasnije, s obzirom na to da nije bilo kvoruma.

Delegati bi trebali razmatrati zahtjev Predstavničkog doma državnog Parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku. 

Predstavnički dom ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Navedeno je da će Centralna izborna komisija BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih uz skeniranje obavi i ručno brojanje, te u poseban obrazac unese i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Centralna izborna komisija BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje, te utvrdi tačan rezultat glasanja na biračkom mjestu.

Dom naroda bi trebao razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Trebali bi biti razmatrani principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, Prijedloga zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagači delegati Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj, a koji bi trebao biti razmatran u prvom čitanju.

Pred delegatima bi se trebao naći i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2017. godinu, kao i Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda PSBiH za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.