SARAJEVO

Čolak: Ne usvoje li se izmjene ZKP, nastat će veliki problem

A. Kuburović/Avaz.ba

Vijesti.ba

21.3.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bariša Čolak danas je ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku, poručivši da je neopravdano dugo vremena proteklo od kada je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim pojedine odredbe ovog zakona.

On je posjetio da izmjene Zakona danas nisu podržane u Predstavničkom domu, te da su odbijene i na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. O ovom prijedlogu danas su trebali glasati i delegati u Domu naroda BiH, ali je sjednica prekinuta.

- Ukoliko Ustavni sud sutra stavi van snage sporne odredbe, to će biti veliki problem, jer će negativno utjecati na krivične procese koji su u toku - poručio je Čolak.

Osvrnuo se i na SDA-ov prijedlog izmjena ZKP, kazavši da se radi o složenoj materiji na kojoj trebaju raditi eksperti, te da taj prijedlog nije rađen na ekspertnom nivou, prenose Vijesti.ba.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH po prijedlogu SDP-a, SBB-a i DF-a, Čolak je mišljenja da ''neko pokušava preko koljena prelomiti stvari."

On je istakao da se CIKBiH nije očitovao o ovom prijedlogu, te da li je moguće provesti izbore po predloženom rješenju. 

- Prioritet HDZ-a BiH je legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH i Predsjedništvu BiH - ponovio je Čolak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.