DRUŠTVENE MREŽE Nakon curenja podataka o korisnicima

Mrdović: Ne vidim smisao u brisanju profila na Facebooku

E. HALIMIĆ
22.03.2018 19:15

Foto: Prikupljeni podaci o 50 miliona korisnika Facebooka

Ne vidim pretjerani smisao u brisanju profila s Facebooka. Kazao je to u razgovoru za „Avaz“ profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović govoreći o skandalu u kojem je otkriveno da je kompanija „Cambridge Analytica“ prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka.  

Nema hakiranja  

 - Koliko ja znam, podaci do kojih je došla kompanija „Cambridge Analytica“ pribavljeni su uz pomoć jedne aplikacije na Facebooku. Korisnici koji su instalirali tu aplikaciju, pristali su dati svoje podatke. Odnosno, bolje rečeno, nije došlo do hakiranja ili upada na profile korisnika – pojasnio je Mrdović.

  • Mrdović: Ne može se zanemariti odgovornost Facebooka
    Mrdović: Ne može se zanemariti odgovornost Facebooka

Dodao je da se u ovom slučaju radi o nemoralnoj upotrebi prikupljenih podataka.

 - Korisnici društvene mreže Facebook trebali bi više pažnje obraćati na podatke koje objavljuju, tačnije ne objavljivati podatke za koje ne bi željeli da postanu javni. U ovom slučaju najviše se radi o tome da treba paziti kome se daju podaci, jer svaka aplikacija koju instalirate pita korisnika želi li podijeliti ove ili one podatke - istakao je Mrdović.

Prema njegovim riječima, niko nije zaštićen od prevare, a svi korisnici Facebooka moraju biti svjesni činjenice da se radi o javnoj mreži.

 - Uzrok ovog skandala svakako je aplikacija koja se našla na toj društvenoj mreži i, tehnički, Facebook nije odgovoran, ali s druge strane imaju obavezu da kontroliraju aplikacije koje korisnici mogu instalirati. Ne može se odgovornost Facebooka zanemariti, iako se mora znati da ova kompanija živi od prodaje podataka, ali korisnici se nadaju da će ih Facebook barem informirati na koji će način njihovi podaci biti iskorišteni – smatra Mrdović.

Životne navike  

On je istakao da su društvene mreže duboko ukorijenjene u naše životne navike i da bismo se teško mogli navići da živimo bez njih.

- Ali, ono što može uraditi svako jeste racionalnije koristiti Facebook i paziti na potencijalnu opasnost. Dakle, ja ne bih preporučio brisanje profila s ove društvene mreže. Na kraju krajeva, i da obrišete svoj profil na Facebooku, ostaju vam druge društvene mreže na kojima imate profile i koje funkcioniraju po istom principu kao i Facebook – zaključio je Mrdović.

Razlika između deaktivacije i brisanja

- Brisanje profila s Facebooka nije jednostavno. Možete relativno lako deaktivirati svoj profil, ali deaktivacija nije isto kao i brisanje. Deaktivacija znači samo da se profilu ne može pristupiti, ali svaki put kada mu pokušate pristupiti, vi ćete ga ponovo aktivirati. Brisanje profila je mnogo duža i kompliciranija procedura, to je već naporan proces koji zahtijeva potvrđivanje namjere na više načina - pojasnio je Mrdović.

Tagovi

Facebook BiH

Oglasi

NA VRH