SJEDNICE

Ustavni sud odgodio odlučivanje u vezi s izborom delegata u Domu naroda FBiH

Avaz.ba

22.3.2018

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je obavio preliminarnu raspravu o apelaciji predsjedavajuće Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZ) na ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava FBiH koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta. O

Odluka o ovom predmetu bit će donesena na jednoj od narednih sjednica.

-  Ustavni sud će i od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju - navodi se u saopćenju.

Ustavni sud odgodio je odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17. Među predmetima o kojima će Ustavni sud naknadno odlučiti nalazi se i Zakon o krivičnom postupku. 

Sud je na plenarnoj sjednici razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, te odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na sjednici je razmatrao i Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

- Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.