BIH

Topić: Premec je bio aktivan član HKD ''Napredak'' i istaknuti filozof

Fena

26.3.2018

Predsjednik HKD ''Napredak'' Franjo Topić uputio je u ime Središnje uprave HKD ''Napredak'' i u lično ime izraze saučešća porodici, rodbini i prijateljima nedavno preminulog profesora Vladimira Premeca.

Topić podsjeća da je akademik Premec od početka bio aktivni član HKD ''Napredak'' te da je uzeo učešće u više ''Napretkovih'' manifestacija.

On naglašava da se prof. Vladimir Premec kao aktivan član HKD ''Napredak'' posebno istaknuo u osnivanju ''Napretkovog'' Hrvatskog društva za nauku i umjetnost u kojem je obnašao i visoke dužnosti te da mu je ''Napredak'' izdao i knjigu ''Filozofijska i sociologijska bibliografija SR Hrvatske od 1945.-1962.'' (2009.).

- Akademik Premec bio je istaknuti filozof i angažirani intelektualac u ratu i nakon rata, stalan u ideji o samostalnoj, demokratskoj i ravnopravnoj državi svih njenih naroda i građana - naveo je između ostalog Topić.

Univerzitetski profesor filozofije, član ANUBiH, akademik Vladimir Premec (Gola, Hrvatska, 1939.) preminuo je u petak, 23. marta, u Sarajevu. Studirao je teologiju u Zagrebu, filozofiju u Sarajevu, a studirao je i književnost. Na sarajevskom Filozofskom fakultetu od 1967. predavao je različite predmete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.