DRUŽENJA

Mladenka imala najtvrđe jaje, u finalu nadjačala sestru Zoru

Mladenka Jovanović i Zora Legat: Pobjednice turnira

F. MUSTAFIĆ

1.4.2018

Uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, jučer je u sarajevskom klubu SSH održan Drugi uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja. Djeca, njihovi roditelji, djedovi i bake okušali su se u tucanju jaja, a za najvještije i one s najviše sreće organizatori su osigurali prigodne poklone. Učestvovao je 21 takmičar, a ni ovogodišnje druženje nije moglo proći bez muzike, šale i smijeha. 

Susret s prijateljima

Mladenka Jovanović, profesorica njemačkog jezika u penziji, pobijedila je ovog puta, a u finalu je snage odmjerila sa svojom sestrom Zorom Legat. Treće mjesto osvojio je Slađan Tomić.

- Imala sam najtvrđe i najsretnije jaje. Odmah sam mu dala ime Viktorija, jer je pobjedničko. Nisam došla da se takmičim, ali su me prijatelji nagovorili. Drago mi je da smo se lijepo zabavili i da sam srela prijatelje koje dugo nisam vidjela – rekla nam je Jovanović.

Zora Legat prisjetila se ranijih godina, kada je ovaj blagdan obilježavan isključivo u krugu porodice, prijatelja i komšija.

- Lijepa je ovo tradicija i mi je na ovaj način njegujemo. Priznajem da je prije bilo mnogo bolje. Sjećam se, četiri-pet dana pripremali smo se za Uskrs. Sa starijima smo farbali jaja i jedva čekali uskrsno jutro – kaže Legat.

Danas se, kako navodi, tradicija njeguje sve manje, ali ona i sestra trude se da je očuvaju, posebno u krugu porodice.

Poslušna djeca

- Kada smo bili djeca, morali smo biti veoma poslušni da bismo dobili najljepše jaje. Naravno, našim sinovima i kćerkama, ali i unucima, često pričamo o ljepoti Uskrsa. Njegujemo sve običaje, pa smo se kod kuće danima pripremali za ovaj lijepi blagdan – rekla je 80-godišnja Legat.


Organizatori osigurali prigodne poklone za najvještije

Prema riječima Marija Pejića iz Udruženja „Libertas“, koje je organizator turnira, cilj ove manifestacije je druženje i očuvanje uskrsne tradicije u Sarajevu i BiH.

- Na ovaj način dokazujemo da je slika Sarajeva još multikulturalna. U tradiciji našeg grada uvijek je bilo da zajedno obilježavamo sve blagdane. Najveći značaj ovog događaja je što su se u tucanju jaja okušale i naše komšije pravoslavci i muslimani – naglasio je Pejić.

Njegovanje običaja  

- Cilj nam je očuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka je da se trebamo što više okupljati u lokalnoj zajednici i njegovati naše običaje. Nadam se da ćemo i dalje uveseljavati djecu i mlade – istakla je Ivana Krstanović, voditeljica programa.

Imena učesnika

Na turniru su učestvovali: Jelena Gudelj, Admir Fetić, Marijo Pejić, Milica Kajević, Slađan Tomić, Mladenka Jovanović, Vesna Domorocki, Adnan Zeković, Ivana Krstanović, Sara Ristić, Enes Ibričević, Nedžad Ibričević, Zora Legat, Ado Talijanović, Suzana Vinković, Nataša Vujović, Zara Hodžić, Emina Džindo, Pavao Zornija, Anja Kozomara i Mirza Memić. Sudija je bio Željko Gudelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.