SARAJEVO

Održana komemoracija Sabahudinu Kurtu: Pjesma je bila njegov život

Avaz.ba

2.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Više od pola stoljeća bio je prisutan na sceni. Živio je u svijetu pjesama. Tužni smo što više nije s nama, a ponosni što smo ga znali i imali. Danas se sjećamo kolege, prijatelja lika omiljenog među ljubiteljima muzike i poštovaocima.

Rečeno je na komemoraciji koja je održana danas u zgradi BHRT-a povodom smrti doajena bh. muzičke scene Sabahudina Bahe Kurta.

Njegov sin, Almir Kurt podsjetio je da je Baho 1963. godine s pjesmom „Život je sklopio krug“ učestvovao na takmičenju za pjesmu Evrovizije. 

- To je i prva pobjeda sarajevske kulture. Znam da je pjesma bila njegov život. Najveća pobjeda u njegovom životu je biti 20 godina djed i 51 godinu muž. Hvala mu na svoj dobroti i hvala mu što sada možemo biti ponosni na njega – kazao je Almir.

Prisutnima su se obratili i urednik zabavnog i muzičkog programa BHT 1 Radio-televizije BiH Dejan Kukrić, Edin Pandur, Emir Hadžihafizbegović.

Kompozicijom Srđana Matijevića „Život je sklopio krug“ 1964. godine u Kopenhagenu je predstavljao Jugoslaviju na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope i postao prvi bh. pjevač koji je predstavljao Jugoslaviju na tom takmičenju.

Nakon Evrovizije uslijedili su brojni nastupi u inozemstvu, među kojima je i 17 turneja po Sovjetskom savezu.

Sabahudin Kurt završio je gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija, radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji "Karađoz".

Sa suprugom Ismetom, kojom se oženio početkom 1967. godine, dobio je dva sina, Damira i Almira. Iza njega je ostalo i troje unučadi.

S muzičke scene povukao se početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije. Odlučio se na život u prirodi u Gornjem Vlakovu u blizini Sarajeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.