SARAJEVO

Forum mladih SBB-a Novi Grad: Opet smo našli nove prijatelje

Pres-centar SBB-a

3.4.2018

U ponedjeljak, 2. aprila, Forum mladih SBB-a Novi Grad obilježio je Svjetski dan autizma, posjetivši Udruženje "Dajte nam šansu", koje je neprofitna, nevladina, altruistična organizacija, koju su osnovali roditelji djece s poteškoćama u razvoju, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.

Forum mladih je opet zavirio u svijet maštarije, u svijet "drugačijeg", koji je još ljepši i pristupačniji. Članove Foruma mladih je ugostila direktorica Udruženja gospođa Ines Kavalec, koja je sve prisutne uputila u rad i aktivnosti samog Udruženja, kao i o izazovima s kojima se suočava porodica. Nakon razgovora, članovi Foruma mladih su se družili sa svojim novim prijateljima, gdje su zajedno bojili raznovrsne crtane likove, uživali u slatkišima i kasnije zajednički prošetali, i pokazali "ovom" svijetu da ne postoji drugačiji ili drugačija, da se svi držimo za iste ruke i gledamo isto nebo, iako je ono u drugim očima možda plavo, možda zeleno, ali na kraju svega, tu smo jedni za druge. Članovi Foruma mladih izjavili su da su shvatili suštinu riječi porodice i sve ono kroz šta porodica prolazi, pogotovo u ovakvim okolnostima.

- Opet smo ušli u skriveni svijet, u svijet šutnje, zamišljenosti, razdraganosti, ali i u svijet bezbrižnosti, nježnosti i sreće. Najljepši osjećaj je kad nekog usrećite tako što ste tu, pružili ruku i jednostavno mu time pokazali da želite biti njegov prijatelj ili prijateljica. Mi smo to uradili! Naši novi prijatelji su nam dali šansu, mi smo je iskoristili i naše carstvo drugarstvo se proširilo - izjavio je Mirza Rastoder, predsjednik Foruma mladih SBB-a Novi Grad.

Općinska i gradska vijećnica Sanela Holjan kazala je da je ovo jedno prelijepo iskustvo i pozitivna energija.

- Kada nekoga uveselite i pružite ruku, znajte da ste postigli cilj dobrote i prave vrijednosti ljudskosti, a mi smo to danas postigli, i još ćemo postizati - izjavila je Holjan.   

Članovi Udruženja su istakli da im je veliko zadovoljstvo što su se članovi Foruma odlučili na ovakvu vrstu posjete i nadaju se uspješnoj saradnji u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.