SARAJEVO

Koalicija „Pod lupom“ pozvala političare na unapređenje Izbornog zakona BiH

Fena

4.4.2018

Koalicija „Pod lupom“ poziva parlamentarce, političke stranke i sve druge relevantne aktere na odgovornost i prestanak ignoriranja prijedloga koji bi doveli do unapređenja izbornog procesa i povjerenja građana u izborni proces.

Direktor projekta Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović je danas na pres-konferenciji kazao da se u prethodnih šest godina, od 2012. do 2018. godine, po pitanju izmjena izbornog zakonodavstva nije desilo skoro ništa, odnosno desilo se malo.

- Jedino značajnije što se desilo je, zapravo, ogroman korak unazad u dosegnutoj demokratizaciji izbornog procesa, a to je uvođenje de facto zatvorenih lista. Dakle, građani više neće birati svoje predstavnike u vlasti, birat će ih stranke onako kako ih pozicioniraju na kandidatskim listama - istaknuo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, jedina pozitivna stvar u svemu je „što smo svjesni sada problema, što o njima raspravljamo, što su isplivali na površinu i što su predmet javne rasprave“.

Jovanović je prezentirao i novi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će Koalicija „Pod lupom“ uputiti parlamentarcima.

- Nadamo se da će ovaj put postojati neki širi konsenzus - kazao je Jovanović, napominjući da je riječ o minimumu tehničkih unapređenja za koja smatraju da su vrlo važna.

Predložene izmjene odnose se na uvođenje ranog glasanja, depolitizaciju ili umanjenje političkog utjecaja na postupak imenovanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe nacionalnog izjašnjavanja, stvaranje pretpostavke za uvođenje novih tehnologija u proces glasanja.

To su još i sprečavanje zloupotreba u korištenju javnih sredstava i uvođenje odgovornosti političkog subjekta za radnje članova biračkog odbora na biračkom mjestu koji dolaze u ime političkog subjekta.

Koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tansković-Mićanović je predstavila izvještaj koji na jednom mjestu daje pregled izmjena Izbornog zakona BiH od 2012. do 2016. godine, kao i preporuke za unapređenje izbornog procesa.

Navodeći neke od ključnih izmjena, Tansković-Mićanović je kazala da se u 2016. godini najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva odnosi na povećanje unutarstranačkog praga za kandidate političkih subjekata na takozvanim poluotvorenim listama, s pet na 10 posto za lokalne izbore i s pet na 20 posto za opće izbore.

Prema njenim riječima, u takvoj situaciji dešava se da jačaju politička moć i utjecaj političkih subjekata, a politička odgovornost i mogućnost pojedinca da izabere konkretne osobe koje bi ih zastupale u predstavničkim i zakonodavnim tijelima zapravo slabi.

- S obzirom na to da je unutarstranački prag za kandidate političkih subjekata za opće izbore povećan sa pet na 20 posto, to znači da će građani na općim izborima u oktobru ove godine glasati na de facto zatvorenim listama - kazala je Tansković-Mićanović.

Koalicija „Pod lupom“ smatra da je ovo neprihvatljivo i da je udar na osnovno pravo birača da biraju i budu birani.

Tansković-Mićanović je napomenula da je do raspisivanja općih izbora u BiH ostalo 30 dana, ocjenjujući da je „situacija izuzetno alarmantna, s obzirom na posljedice po izborni proces i naročito implementaciju izbornih rezultata nakon izbora u oktobru“.

Ona je podsjetila da su se ranije u parlamentarnoj proceduri našli i prijedlozi koji bi trebali dovesti do tehničkih i tehnoloških unapređenja izbornog procesa, a jedan od tih prijedloga pripremila je i Koalicija „Pod lupom“.

- Iako smo inicijalno imali dosta široku podršku svih parlamentaraca s kojima smo obavili sastanke, iako je prijedlog zakona usvojen u prvom čitanju u Predstavničkom domu PSBiH, ipak u konačnici taj prijedlog nije usvojen, što u Koaliciji smatramo za veliku štetu, jer se pokazalo da nema istinske podrške da se unaprijede važni segmenti izbornog procesa - navela je Tansković-Mićanović.

Dodala je da se još čeka održavanje sjednice Doma naroda državnog parlamenta, u vezi s usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je predložio SDP BiH, a koji se tiče tehnoloških unapređenja i uvođenja skenera na biračkim mjestima, biometrijskih čitača otisaka prstiju za identifikaciju birača i videonadzora na biračkim mjestima.

Tansković-Mićanović navodi da su ti prijedlozi bliski preporukama za unapređenje koje zastupa Koalicija „Pod lupom“, a njihova primjena koja treba biti bolje obrazložena i testirana prije uvođenja u izborni proces, bi bila korak naprijed u unapređenju izbornog procesa, prvenstveno u sprječavanju zloupotreba na izborni dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.