SKUPŠTINA KS

Vladi KS naloženo da se pokrene procedura imenovanja Skupštine u GRAS-u

S. Saletović/Avaz.ba

A. T. – F. Sa.

4.4.2018

15:05

Zastupnici Skupštine KS sa 18 glasova za, 2 protiv i 4 suzdržana prihvatili su zaključke koje je predložio šef Kluba SDA Mirza Čelik po pitanju rješavanja stanja u GRAS-u.  

Prvi zaključak odnosi se na ukidanje privremene mjere isključenja rada upravljačkih struktura GRAS-a. Drugim zaključkom nalaže se Vladi KS da odmah pokrene procedure imenovanja upravljačkih tijela u GRAS-u, Nadzornog odbora, Skupštine i Uprave. A treći da se obavezuje da privremeni upravitelj i ministar na narednu sjednicu dostave izvještaj o stanju u GRAS-u u posljednjih devet mjeseci.   

14:42

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo kazao je tokom sjednice Skupštine KS da sve što su mogli uraditi kada je u pitanju GRAS već su uradili. 

- Gubici su smanjeni 10 miliona na godišnjem nivou. Ali ne možemo biti zadovoljni autobuskim i minibuskim saobraćajem. Većina linija ne saobraća zbog nedostatka vozila i pogonskog goriva. Imamo i žalbe na tramvajski prijevoz, iako on funkcionira u punom kapacitetu – rekao je Fišo.

Šef Kluba SDA Mirza Čelik kazao je da će predložiti nekoliko zaključaka da bi se riješio problem GRAS-a. Moguća je i hitna sjednica Vlade, na kojoj će biti predložena imena upravljačke strukture u ovoj firmi.

- Gubici su smanjeni. Penzionisano je 78 uposlenika, ali privremeni upravitelj treba ispomoć, a to je Skupština i NO te da realiziraju ostale mjere sanacionog plana – rekao je Čelik, istaknuvši da će tražiti da se održi radni sastanak s ''Centrotransom'' da bi se dogovorilo da jedna karta važi za oba prijevoznika.

Privremeni upravitelj Haris Gušić kazao je da je uspio doći do maksimuma i da je došlo vrijeme da se u GRAS uvede upravljačka struktura.

- Funkciju sam obavljao devet i po mjeseci. Istina je da nisam uspostavio redovne linije i neću se pravdati zbog toga. Iza mene stoje finansijski pokazatelji – rekao je Gušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.