BRISEL

Ministar Jusko s generalnim direktorom EUROCONTROL-a i Upravom BHANSA-e

Saopćenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH

4.4.2018

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je danas u Briselu sastanak s generalnim direktorom EUROCONTROL-a Emanom Brenanom (Eamonn Brennan) i Upravom ovog tijela te Upravom BHANSA-e, na kojem su predstavljene aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH na realizaciji Strategije upravljanja zračnim prometom u Bosni i Hercegovini, kao i aktivnosti Ministarstva na realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u Bosni i Hercegovini.


Ministar Jusko informirao je generalnog direktora EUROCONTROL-a Brenana o nacrtu novog Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine koji je poslan Vijeću ministara BiH na utvrđivanje te Nacrtu zakona o sigurnosnim istragama u zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, koji je u pripremi.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac učesnicima sastanka je predstavio trenutni status i plan aktivnosti vezanih za Fazu II, odnosno preuzimanje cjelokupnog zračnog prostora Bosne i Hercegovine. 



Generalni direktor Brenan predstavio je ključne prioritete EUROCONTROL-a u 2018. godini, plan aktivnosti do 2023. godine, kretanja u zračnom prometu u Europi, odnos EUROCONTROL-a i Bosne i Hercegovine.



Pohvaljujući dosadašnje rezultate i vidljiv napredak, generalni direktor Brenan je izrazio punu podršku svim aktivnostima Ministarstva i BHANSA-e na realizaciji Faze II Projekta upravljanja zračnim prostorom u Bosni i Hercegovini, s konačnim ciljem preuzimanja cjelokupnog zračnog prostora BiH do kraja 2019. godine.



Na kraju sastanka ministar Jusko je pozvao generalnog direktora Brenana na uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.