SARAJEVO

Kormak, Vigemark i Palmer zadovoljni sastankom s predsjednicima stranaka

F. Fočo

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

4.4.2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak (Maureen Cormakc), šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars Gunnar-Wigemark) i vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Metju Palmer (Mathew Palmer) izrazili su zadovoljstvo nakon današnjeg sastanka s liderima SBB-a, SDA, SDP-a i DF-a u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Ja sam došao iz Vašingtona, ne da podržimo konkretno bilo koju političku stranku ili neko konkretno rješenje ili neki konkretan stav, mi smo tu da pomognemo razgovore i da bi sve to bilo dogovoreno. Dakle, nismo tu da podržimo bilo kakvo konkretno rješenje, nemamo favorita, samo smo tu da pomognemo da stranke sjednu i pronađu rješenje – kazao je Palmer.

Vigemark je izrazio očekivanje da će današnji razgovori rezultirati i nečim puno konkretnijim.

- Moram reći da je ovo bio jedan od najkonstruktivnijih razgovora koji smo imali do sada. Ja se nadam da će se moći iskoristiti ovo što se danas desilo kao neka novi zamah u razgovorima između stranaka. Mislim da je previše bilo do sada razgovora koji su obećavali, a sada se nadam da će se ovo iskoristiti u posebnom smislu i da će se dogovor postići ne samo između ove četiri stranke nego i između drugih – rekao je Vigemark.

Kormak je, također, pozdravila današnje razgovore s liderima četiri stranke.

- Ovo jeste bio jedan pozitivan razgovor večeras i mi to pozdravljamo. Ja mislim da je na političkim strankama koje učestvuju u ovim razgovorima da na kraju postignu dogovor koji će biti usvojen u Parlamentu BiH. Naravno, SAD su spremne, kao što su to pokazale u protekle 22 godine, da rade sa svim ljudima ovdje u BiH da investiraju u ovu zemlju, da se postigne napredak. Računamo na to da će stranke poduzeti konkretne korake nakon ovih razgovora i da će to dovesti do kompletnog napretka - istakla je ambasadorica Kormak.

Odgovarajući na pitanje hoće li predstavnici međunarodne zajednice imati sastanak i s liderom HDZ-a Draganom Čovićem, ambasadorica Kormak je podsjetila da su Palmer i ona jučer imali razgovore i sastanak s Čovićem i drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH, te da će razgovori sa strankama biti nastavljeni i u narednom periodu.

Na novinarski upit je li jedinstveni stav četiri stranke prihvatljiv za međunarodnu zajednicu, Kormak je kazala da je ovo trenutak kada je bitnije da se sjedne i razgovara konkretno o onome o čemu je bilo riječi večeras i da se to stavi na papir.

Podsjećamo, sastanku održanom u rezidenciji ambasadorice Kormak u Sarajevu prisustvovali su lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić te DF-a Željko Komšić. Prisutni su bili i potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut (SBB) te Damir Mašić (SDP) i Zlatko Miletić (DF).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.