REAKCIJE

Papić za Avaz.ba: Jedan od dokaza izborne krađe

E. MASLO

5.4.2018

Nakon što su u javnosti obznanjeni posljednji izvještaji koji potvrđuju nestanak 35 tona papira za glasačke listiće, politička scena u BiH podijelila se na većinu stranaka s jedne strane - kritičara, te činjenice i CIK-a s druge strane, iz kojeg bezmalo jednim glasom tvrde da je sve uredu.

- Vjerujem u izvještaj koji je konstatirao da je 35 tona papira za izborni materijal nestalo. S obzirom na to da ne postoje dokazi da je to uništeno, onda se pojavljuje opravdana sumnja da je to jedan od dokaza za krađu na izborima. Osim toga, CIK je sastavljen po političkom kriteriju i nemam previše razloga da vjerujem toj instituciji - kaže za naš portal Žarko Papić, profesor i politički analitičar.

Dodaje da nadležni istražni organi i Tužilaštvo svakako trebaju istražiti cijeli slučaj i utvrditi odgovornost. 

Sličnog mišljenja je i profesor Asim Mujkić. Kako nam kaže, situacija je ozbiljna i pravosudne institucije morale bi hitno reagirati. 

- Još to nije "čisto". Ako se ti navodi pokažu tačnim, svakako je riječ o pokušaju manipuliranja izbornim rezultatima što nas, s obzirom na dosadašnju historiju tzv. slobodnih demokratskih izbora u našoj zemlji, ne bi trebalo čuditi. Svi naši izbori bili su pod sumnjom u regularnost. To bi bilo katastrofalno, ako je tačno - zaključuje Mujkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.