REAKCIJE

Čović: Hrvatski narodni sabor dat će odgovor na prijedlog bošnjačkih stranaka

Agencije

6.4.2018

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da bi realizacija prijedloga  SBB-a, SDP-a, DF-a i SDA o ukidanju Doma naroda vodila stvaranju bošnjačkog entiteta u Federaciji BiH, jednako kao što je to danas RS za Srbe.

- Ako bi se željele praviti paralele s RS na način kako je to istaknuto, onda je jasno da bošnjačke stranke šalju jasnu poruku da od Federacije BiH žele napraviti bošnjački entitet - poručio je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

Član Predsjedništva i lider HDZ-a BiH pozdravio je postizanje konsenzusa između vodećih bošnjačkih stranaka.

Dodao je da su "javno rekli na što godinama upozoravaju hrvatske stranke". 

Čović smatra da prijedlozi četiri stranke udaljavaju BiH od mogućnosti dogovora o izmjeni Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda Federacije BiH.

- Ovi prijedlozi vode do toga da ne možemo u predstojećih mjesec doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo parlamentarnoj većini, ali i sva tri naroda - rekao je Čović. 

Najavio je da će naredne sedmice Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke, dati jasan odgovor.

- Vjerujem da ćemo mi unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH imati jasan konsenzus o ključnim pitanjima. Bilo kakav reciprocitet uvoditi između Federacije BiH i RS ne može se provoditi na ovaj način kroz izborno zakonodavstvo. Ako se bude govorilo o promjeni Ustava, onda mi imamo prijedlog o četiri federalne jedinice - istaknuo je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.