POTICAJI

Udruženje poljoprivrednika FBiH: Ne smije biti povlaštenih u programu poticaja

Fena

7.4.2018

Udruženje poljoprivrednika FBiH saopćilo je da su, nakon otplate duga iz 2014., sredstva namijenjena za poljoprivredu ove godine manja nego prošle. 

Ističu da je svaka vrsta proizvodnje morala podnijeti određenu žrtvu, te da nisu zadovoljni, ali moraju biti solidarni.

Navode da, nažalost, jedan dio poljoprivrednika i njihovih političkih predstavnika traži privilegovanu poziciju poput toga da poticaj na uzgoj svinja bude vraćen na prošlogodišnji nivo, te povećanje poticaja na pšenicu i uljarice.

Time bi, smatraju u Udruženju, uzgoj svinja, pšenice i uljarica imali povlašteni položaj u odnosu na, naprimjer, proizvodnju mlijeka kojom se bavi velika većina poljoprivrednika u FBiH.

- Još gore, pojedini hrvatski poljoprivrednici i hrvatske stranke, dakle glavni zagovarači takve raspodjele novca, stavljaju pred nadležnim institucijama ultimatum: ili njihov program isplate poticaja ili nikakav program. Imaju pritom način da u nedogled odgađaju njegovo usvajanje kroz blokadu rada Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji treba da sazove njegov predsjednik, inače delegat HDZ-a BiH - navedeno je u saopćenju.

Naglašavaju da ne mogu biti zadovoljni nivoom izdvajanja za poljoprivredu, ali u ovom trenutku nemaju više utjecaja na budžet i moraju pravedno rasporediti ono što imaju na raspolaganju.

- Stoga, pozivamo Odbor za poljoprivredu Doma naroda da se što prije očituje o ovogodišnjem programu, a Vladu Federacije BiH da ga što prije usvoji i da se pri tom ne obazire na nikakve ucjene. Završena je javna rasprava, udruženja poljoprivrednika su dale podršku programu, na pragu smo sjetve, tako da više nemamo vremena za čekanje - saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.