PRIRUČNIK

Matične ćelije su bitne, predstavljaju lijek za više od 80 oboljenja

Fena

7.4.2018

Priručnik „Trudnoća i porođaj - psihofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“ promoviran je ove sedmice u Sarajevu.

Izdavač priručnika, koji se dijeli besplatno trudnicama širom Bosne i Hercegovine, je kompanija "BioTechnology and Genetics" - ovlašteni i ekskluzivni partner Švicarske banke matičnih ćelija, jedine "FACT NetCord" akreditirane banke koja posluje u BiH.

Osim toga, BTG je i ovlašteni partner svjetski poznate američke kompanije "Veritas", specijalizirane za pružanje genetskih analiza.

Priručnik je namijenjen trudnicama, isključivo je edukativnog karaktera, urađen u saradnji s babicama i ginekolozima. Obuhvata sve bitne informacije o svemu što trudnicu očekuje u toku trudnoće, tokom poroda, ali i nakon toga.

Osim promocije priručnika „Trudnoća i porođaj - psihofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“, predavanje pristunim trudnicama održale su doc. dr. sci. med. Jasmina Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva, kao i direktorica za razvoj i nauku u kompaniji "BioTechnology and Genetics" Elma Mrehić, dr. sci. iz oblasti genetike.

Mrehić je kazala da je ta kompanija posebno ponosna na to da u Sarajevu i u BiH imaju predstavništvo američke firme "Veritas".

- Ono što smo putem ove firme ponudili ženama, trudnicama, jeste myPrenatal test, prenatalni neinvazivni test za rano otkrivanje hromozomskih abnormalnosti kod fetusa bebe - kazala je Mrehić.

Dodala je da su za sve žene omogućili genetski test - myBRCA test. To je test za otkrivanje nasljednog rizika od obolijevanja od karcinoma dojke i jajnika.

Mrehić kaže da su trudnice prepoznale značaj MyPrenatal testa, koji se radi od desete nedjelje trudnoće.

Osim genetskih analiza, ta kompanija je omogućila porodicama u BiH da pohrane matične ćelije svoje bebe u Švicarskoj banci matičnih ćelija.

Mrehić navodi da je za svaku trudnicu porod jedinstvena prilika za uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Naglašava da su matične ćelije izrazito bitne zbog toga što danas predstavljaju lijek za više od 80 oboljenja. U tu kategoriju spadaju sve leukemije, anemije, metabolički poremećaji.

Po njenim riječima, ono što je veoma bitno kada roditelji biraju banku za pohranjivanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce jeste tehnologija na koji način se obrađuje i zamrzava taj uzorak.

Švicarska banka matičnih ćelija posjeduje FACT NetCord akreditaciju.

- Ta akreditacija je jedina garancija roditeljima da će u svim centrima za liječenje njihov uzorak lekari prihvatiti za tretman za navedenu listu oboljenja gdje se mogu primjenjivati matične ćelije iz pupčane vrpce - napomenula je Mrehić.

Doc. dr. sci. med. Jasmina Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva, je kazala da je priručnik „Trudnoća i porođaj - psihofizička priprema za porođaj i roditeljstvo“ jedan korak naprijed, koliko može priručnik pružiti informacija.

- Ali je veoma važno, naprimjer, u genetskom aspektu, o hromozomskim aberacijama o kojima se malo zna, jer je na prihvatljiv način naša doktorica genetičar obradila to područje da bi znali zašto insistiramo na tom prenatalnom skriningu, skriningu na nivou hromozoma, što ne može nijedan ginekolog vidjeti pregledom niti ultrazvukom, niti potvrditi, niti 100 posto isključiti – kazala je Gutić.

Dodala je da su sva poglavlja vrlo sadržajna, veoma stručno napisana, te misli da će priručnik biti od koristi budućim majkama, budućim roditeljima.

Gutić je govorila i o alternativnim metodama porođaja.

- To su metode koje idu humanizaciji samog poroda, da nije porod ležanje na porođajnom stolu i slušanje savjeta babice, nego su žena i njen suprug aktivni učesnici u porođaju. To alternativne metode, metode poroda u kadi, u vodi, metode poroda na stočiću, na lopti itd. pružaju – naglašava Gutić.

Podsjetila je da od 2008. godine u Sarajevu postoji mogućnost alternativnih poroda.

- Kao bivši šef Ginekološko-akušerskog odjeljenja u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ sam uvela porode u vodi sa svojom ekipom, još 2008. godine, i prošla dosta trnovit put, edukaciju ljekara i sestara. Šteta bi bilo taj segment zanemariti. Mislim da im treba pružiti takvu šansu, da one izaberu, da se odluče i da imaju svoj motiv zašto su se odlučile za takvu vrstu porođaja - smatra Gutić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.