TEME

Sigurne kuće opet ne mogu računati na FBiH

Za sada nema opasnosti od novih gašenja

M.R.S.

9.4.2018

Vlada Federacije BiH i u ovoj godini nastavlja kršiti Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, ugrožavajući time rad sigurnih kuća, u kojima utočište od nasilnika godišnje nađu stotine žena i djece.

Tako su iz ovogodišnjeg budžeta na jednoj od posljednjih sjednica Vlade odobrene svega 162.000 KM za rad pet sigurnih kuća u FBiH, što nije dovoljno ni za troškove jedne, a kamoli svih pet, iako ih Federacija BiH, prema zakonu, treba finansirati 70, a kantoni 30 posto.


Udruženja u okviru kojih djeluju ova utočišta, u svaku godinu ulaze s određenom dozom straha zbog nesigurnosti hoće li ove godine namaći dovoljno novca, potrebnog ne samo za smještaj nego i za psihosocijalnu podršku žrtvama nasilja u porodici.


Srećom, kako su nam rekli u svih pet udruženja, ove godine ne očekuju scenarij od prije dvije godine, kad je ugašena jedna sigurna kuća u Mostaru. Druga je bila zatvorena nekoliko mjeseci upravo zbog nedostatka sredstava. Novac uspijevaju osigurati zahvaljujući lokalnoj zajednici. Istovremeno, iz budžeta FBiH izdvaja se milionski iznos za rad, naprimjer, raznih komisija.

Husić: FBiH samo djelimično izvršava obaveze

- Federacija samo djelimično izvršava obaveze. Od 2007. nemamo donatorsku podršku. Međunarodni donatori smatraju da država treba da preuzme finansiranje sigurnih kuća, što i jeste u Zakonu - kazala nam je Sabiha Husić, direktorica Nevladine organizacije “Medica” Zenica.

Behrem: Neizvjesnost svake godine

U Udruženju “Žene s Une” Bihać ističu da dobivaju više novca od Kantona nego od Federacije te da su imali kriznih situacija, ali su ih do sada uspijevali prevazići.


- Neizvjesnost je svake godine – dodala je izvršna direktorica ovog udruženja Aida Behrem.


Ograničen budžet


Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, naglašava da se zakonske obaveze moraju poštivati i da traže više novca iz budžeta za sigurne kuće, ali je budžet, nažalost, ograničen i ta sredstva ne budu odobrena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.