BIH

Vučić otvorio Sajam privrede: Mostar je danas centar cijele regije

Fena

10.4.2018

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otvorio je ovogodišnje izdanje Međunarodnog sajma privrede, koje će se do 14. aprila održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

- U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo Bosne i Hercegovine već centar cijele regije - kazao je Vučić na svečanosti otvaranja.

Dodao je da se samo saradnjom mogu ispraviti pogreške i gluposti iz prošlosti.

- Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobro našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti saradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom - kazao je Vučić.

Istaknuo je da granice u ekonomiji predstavljaju nepotreban balast, zbog čega se treba raditi na izgradnji zajedničkog, jedinstvenog tržišta u regiji.

Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija, a na Sajmu se predstavlja 60 srbijanskih firmi iz svih privrednih sektora na više od 900 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Zemlja partner se, osim svog ekonomskog predstavljanja, prvi put predstavlja i kroz kulturni i zabavni program.

Uz Srbiju ove godine na Sajmu su zastupljeni izlagači iz dvadesetak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju ekonomski subjekti iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojoj će učestvovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sistemi", u okviru koje će biti predstavljena južna trasa Koridora 5C, te okrugli sto o maslinarstvu u Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.