SVJETSKA BANKA

BiH će trebati 30 godina da dostigne standard EU

E. H.

11.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: E. Halimić

Svjetska banka danas je u Sarajevu prezentirala 13. redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan. 

Kako je istakla ekonomistica Svjetske banke Sandra Hlivnjak, najveći rizik za Bosnu i Hercegovinu je nezaposlenost. 

- Predviđeni rast ekonomije Bosne i Hercegovine u ovoj godini je 3,2 posto, što znači da će ovim tempom Bosni i Hercegovini trebati oko 30 godina da dostigne nivo Evropske unije - naglasila je Hlivnjak. 

Dodala je da je deficit tekućeg računa povećan u protekloj godini te da, iako još nije alarmantan, u budućnosti može predstavljati problem za ekonomski napredak države. 

- U BiH postoji potencijal za ekonomski rast, ali samo uz nastavak provođenja ekonomskih reformi. Iako je zabilježen pad nezaposlenosti, mora se istaći da je najveći broj novih radnih mjesta otvoren u sferi usluga - kazala je Hlivnjak. 

Prema njenim riječima, BiH ima najnižu stopu investicija, a krediti koji su podignuti u proteklom periodu su namijenjeni za potrošnju. 

- Dug javnog sektora u BiH dostigao je 40 posto. A najveći rizik koji Svjetska banka trenutno vidi su oktobarski izbori i skretanje s kursa reformi. Pozivamo sve relevantne aktere u BiH da se vrate na put Reformske agende i Evropske unije - zaključila je Hlivnjak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.