SARAJEVO

Reis Kavazović: Vakufi su korijeni našeg identiteta

A. Kuburović. S današnje manifestacije

A. NUHANOVIĆ

13.4.2018

Svečanim programom danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena manifestacija "Dani vakufa u BiH 2018", koju i ove godine organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH. Ovogodišnja manifestacija održava se do 20. aprila, a tokom ovih dana bit će upriličeno polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, vakufskog objekta “Medresa” u Fojnici i otvaranje vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu. 

Trajno dobro   

Potpisana su i dva protokola o saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, o restauraciji objekta Morića-han u Sarajevu i dovršetku izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu. Mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, ukazao je na značaj ovog događaja, kazavši da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakufa i dobrotvora.  

- Dobro djelo je ono što ostaje zauvijek. Nova vremena traže nove vakife, a slavni preci su nam pokazali put kojim treba ići. Neke nove puteve sami trebamo pronaći i popločavati ih vlastitim hajratima – kazao je Zajimović.

Dodao je da će aktivnosti Vakufske direkcije i dalje, kao i do sada, biti usmjerene na povrat vakufske imovine koja je oduzeta Islamskoj zajednici. Ukazao je da su vakufi važan ekonomski potencijal koji treba vratiti Islamskoj zajednici kako bi ispunjavala svoje društvene obaveze.

Reis Kavazović, koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju, kazao je da je upravo manifestacija "Dani vakufa" prilika prisjetiti se namjere i vizije plejade slavnih prethodnika koji su gradili.   

- Temeljeći svoju vjeru na dobročinstvu u najširem smislu riječi, muslimani su izgradili čitav sistem socijalnih ustanova koje su u službi čovjeka, a među njima je i Institut vakufa, pozicioniran kao trajno dobro, vrhunac distributivne pravde u šerijatskom pravu. Dobri, iskreni muslimani, koji su svoju vjeru kultivirali, podizali i gradili korisnim radom, nikada u njoj nisu vidjeli ništa drugo do obavezu da se služi ljudima, oni u sebi nisu imali nijjet da glorificiraju islam kao ideologiju, već njegov suštinski zahtjev da se bude dobar i pobožan čovjek. Učenje islama ih je pratilo kao sjena, tiho i nenametljivo - podsjetio je reisu-l-ulema. 

Zajednica muslimana u BiH, kako je naveo reis, utemeljena je na izvoru Božije riječi, ali je njen fizički opstanak bio uvjetovan institucionalnim organiziranjem. Podsjetio je da zgrada IZ-a leži na temeljima vakufa, džamija, medresa, hanikaha, biblioteka, muvekithana...

Korijeni identiteta  

- Za nas su vakufi poput Gazi Husrev-begovog, Gazi Turali-begovog, Gazi Ferhat-begovog, Karađoz-begovog, i drugih, značili više od vakufa. Oni su bili ne samo dijelovi naše materijalne kulture nego i korijeni našeg identiteta, koji su nas tako snažno vezali za sebe da su se pretvorili u čitav splet žila i žilica, koji su proželi naše tijelo i naš duh. I danas, na ravni simbola, ništa nas ne određuje tako cjelovito kao nabrojani vakufi, s kojima se svaki musliman u ovim krajevima identificira. Svakim danom svjedočimo o dobrim ljudima koji iza sebe ostavljaju svoju imovinu u korist zajednice i njenih potreba. Ali, vakuf nije samo čin uvakufljenja, nego i briga o vakufima - naglasio je reis Kavazović. 

Plakete istaknutim vakifima  

Mevludin Delibašić, Sejad Zaimović i Iso Zaimović, vakifi iz kakanjskog medžlisa uvakufili su oko milion maraka zajedno, i ove godine dobili su plaketu IZBiH za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH za 2017. godinu, na današnjoj svečanosti otvorenja osme po redu manifestacije "Dani vakufa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.