BIH

SDP predstavio "Plan 10" te najavio borbu za rješavanje problema građana BiH

Avaz.ba

14.4.2018

Socijaldemokratska partija BiH iznijela je danas svoj plan (''Plan 10'') kao izborni program za opće izbore 2018. godine.

Nermin Nikšić, predsjednik ove stranke, istakao je da je ovaj plan okvir za izradu konkretnih zakonskih rješenja za rješavanje problema građana Bosne i Hercegovine.

- ''Plan 10'' je okvir koji će dovesti do konkretnih zakonskih rješenja kada je u pitanju povećanje minimalne plaće radnicima, poboljšanje uvjeta rada, rasterećenje poslodavaca kroz smanjenje doprinosa, omogućavanje zdravstvene zaštite svima. Ovaj plan, također, rješava probleme koje imamo u obrazovnom sistemu i stvara pretpostavke za rješenje problema koje imaju mladi ljudi - rekao je Nikšić.

On je dodao da je upravo korumpiranost jedan od najvećih problema s kojima se suočava BiH te je SDP zbog toga ''Planom 10'' predvidio i mjere kojima će osigurati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a navodi se i rješavanje boračkih pitanja.

- Ono što borci traže je pošten i realan pristup. SDP podržava njihov zahtjev. Mi nemamo problem s tim i spremni smo sutra preuzeti odgovornost i objaviti jedinstvenih registar pravih boraca - rekao je predsjednik SDP-a.

Na novinarsko pitanje o ujedinjenju ljevice, lider SDP-a je kazao da pojedine stranke nisu odgovorile na koalicioni sporazum koji je SDP predočio.

- Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH nismo prihvatili prijedlog DF-a da se ugasi SDP. Nakon toga smo usvojili koalicioni sporazum koji smo dali našim potencijalnim partnerima. Većina nam je odgovorila kroz medije, a mi smo odlučili da ne reagiramo na taj način. Vjerovatno ćemo imati još jedan sastanak. Mislim da je važno da imamo kvalitetne izborne programe i da zajedno nastupimo u RS i nekim kantonima. U FBiH moramo imati jedinstven nastup, tako da pretpostavljam da ćemo na kraju potpisati sporazum koji garantira da ćemo nakon izbora biti zajedno ili u vlasti ili opoziciji - zaključio je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.