BIH

Bevanda: Javni dug smanjen za skoro 750 miliona KM

Srna

15.4.2018

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je Srni da je ovaj mandat obilježen političkim turbulencijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije.

Vijeće ministara bi trebalo sutra, nakon sjednice, sumirati rezultate rada, a ministar finansija i trezora kaže da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za skoro 750 miliona KM, da je vraćeno 125 miliona dolara od klirinškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entitetski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 miliona KM od putarina, koji su akumulirani na posebnom računu.

Naredne sedmice očekuje se da se Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a Bevanda kaže da će Ministarstvo ispoštovati bilo koju odluku Parlamenta, uvažavajući i potrebe vojnika i ostalih službenika, iako je to zahtjevan posao.

Bevanda tvrdi da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u ovom mandatu postiglo svoj osnovni cilj, a to je usvajanje i izvršenje budžeta u skladu sa zakonom i potrebama institucija kako bi one neometano funkcionirale.

- Uz nastojanje da ne podliježemo političkim pritiscima i politizaciji, uradili smo posao koji nisu mogli mnogi prije nas, a to je povrat sredstava iz klirinškog duga, u iznosu od 125 miliona dolara. Ovaj novac operativan je od prošle godine i na raspolaganju je entitetskim vladama za njihove potrebe, dok smo na nivou BiH ova sredstva planirali za smještaj institucija i izgradnju graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija - istakao je Bevanda u razgovoru za Srnu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.