SARAJEVO

Posao u "Elektrodistribuciji" bez iskustva i potpisanih molbi

M. Aš.

16.4.2018

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i drugima optuženima u predmetu "Bosna", jutros su saslušana nova ti svjedoka Tužilaštva KS. Riječ je o svjedocima Amiri Leventi, Hamzi Ajdinu i Zijadu Durmi.

Ovi svjedoci zaposleni su u „Elektrodistribuciji Sarajevo“ (ED), prema navodima Tužilaštva KS, u 2016. godini na osnovu molbi, a ne raspisanog konkursa.

Uz današnje, Tužilaštvo je do sada u ovom predmetu saslušalo 44 svjedoka.

Prva svjedokinja Leventa kazala je da je posao u "Elektrodistribuciji" dobila na osnovu prijave koju je poslala 2015., ali je prijavu – molbu umjesto nje, potpisao njen suprug. Ispričala je da ne poznaje optuženog Eseda Džananovića, bivšeg izvršnog direktora u "Elektroprivredi BiH" te da nikada s njim nije kontaktirala i da ga prvi put vidi danas u sudnici. Ona je rekla da je završila Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, a da je prije toga radila kao frizerka. Ispričala je da je radila i u "Konzumu" i parfimeriji "Didaco".

Drugi svjedok Hamza Ajdin, također, je potvrdio da je na osnovu molbe zaposlen u ED, a prije toga je u ovoj instituciji obavio pripravnički staž. On je ispričao da je predao nepotpisanu molbu za posao i da je naknadno pozvan da je potpiše i dostavi potrebnu dokumentaciju.

Potvrdio je da poznaje Džananovića desetak godina te da ga je jednom pitao hoće li biti primanja u EP. No, bio je izričit da Džananović nikada nije urgirao za njegovo zaposlenje. I ovaj svjedok, po zanimanju mašinski tehničar, završio je prekvalifikaciju za elektromontera u Širokom Brijegu.

Svjedok Durmo, koji je završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, dobio je posao u ED Sarajevo 2016., a na osnovu molbe koju je, kako je ispričao, predao njegov otac Fahrudin, inače dugogodišnji radnik ove državne institucije.

Tužilaštvo je prezentiralo izjavu koju je dao tokom saslušanja kada je rekao da mu je veza za posao bio Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo. Utvrđeno je, kako je danas obrazložilo Tužilaštvo, da ovaj svjedok uopće nije imao potrebno radno iskustvo te da mu je kasnije osiguran "dokaz koji će predati kako bi počeo raditi".

Svjedok Durmo rekao je da je izjavu u Tužilaštvu KS dao pod pritiskom i da im je prijećeno.

- Vršen je pritisak na nas. Traženo je da kažemo jesmo li dali pare za zaposlenje. Nije mi bilo ugodno, isprepadani smo, rečeno nam je da ćemo ostati ovdje. To se odnosilo i na ostale svjedoke – rekao je Durmo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.