PROCESI

Šta se čeka s optužnicom protiv Bože Mihajlovića!?

Mihajlović: Iskaz dao prije dva mjeseca

M. AŠČIĆ

17.4.2018

Iako je Tužilaštvo BiH Božu Mihajlovića, suspendiranog i teško kompromitiranog tužioca, osumnjičenog za nesavjestan rad u službi u aferi „Nestali novac“, ispitalo još u januaru i spremilo optužnicu za slanje Sudu BiH, ona još nije podignuta!

Čvrsti dokazi

Mihajlović, koji je široj javnosti poznat po tome što je podigao politički montiranu optužnicu protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, osumnjičen je za nestanak oko 300.000 maraka iz predmeta u kojima je bio postupajući tužilac, a novac je ukraden iz sefa Državnog tužilaštva.

Premda su dokazi protiv Mihajlovića čvrsti, a iskazi svjedoka potvrdili sve navode Tužilaštva, pitanje je šta se čeka s optužnicom protiv tužioca kojem je nedavno dodano još jedno krivično djelo.

On je suspendiran s mjesta šefa Odjela za organizirani kriminal i korupciju, a rukovodio je svim složenim predmetima u ovoj instituciji, od kojih su mnogi doživjeli pravi pravosudni fijasko i pokazali da su istrage vođene, a optužnice podizane zbog obračuna s neistomišljenicima vladajuće SDA, uz dobro osmišljenu montažu radi njihove diskreditacije.

Naši izvori tvrde da određene strukture u Tužilaštvu BiH, predvođene Dubravkom Čamparom, ali i pojedinim državnim sudijama koji su i dalje bliski bivšoj predsjednici Suda, žele pod svaku cijenu, ne birajući sredstva, zaustaviti podizanje ove optužnice.

U strahu da će se optužnicom protiv Mihajlovića i sudskim postupkom ogoliti način na koji su postupali korumpirani pojedinci iz Tužilaštva i Suda, bliski SDA, do posljednjeg trena pokušavaju zaustaviti sudski postupak.

Korumpirani pojedinci

Mnogi od tih pojedinaca, koji pružaju ruku spasa davljeniku Mihajloviću, prema informacijama „Avaza“, itekako imaju umiješane svoje prste i u pisanje lažne krivične prijave protiv Radončića, Čovića i Dodika. Njihov je cilj da se zaustavi konačni obračun s korumpiranim pojedincima koji su poznati po očitom sluganstvu prema vrhu SDA, po čijim su naredbama godinama postupali, a sada su do kraja razotkriveni.

Miletić optužili da spase Čamparu

Najnoviji dokaz pravosudne sramote, za koju su odgovorni bivši glavni tužilac Goran Salihović i bivša predsjednica Suda Meddžida Kreso, jeste ukidanje prvostepene presude Azri Miletić, sutkinji Suda BiH, koja je bila osuđena na dvije i po godine zatvora. Apelaciono odjeljenje ukinulo je presudu i predmet vratilo na ponovni pretres, ali pred Općinski sud u Sarajevu.

U pravosudnim krugovima otvoreno se priča da je Miletić žrtva Meddžide Kreso i Dubravka Čampare, kojima je smetala kako bi mogli provodili svoje zamisli, pa su je pod svaku cijenu željeli skloniti. Pogotovo što je Miletić, kao vrsni pravnik i sutkinja Apelacionog odjeljenja, obarala optužbe koje je Čampara neosnovano i bez dokaza podizao, a Sud s Kresom na čelu potvrđivao!






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.