EKSKLUZIV

Sud BiH odbio izručiti "gulenovku"

Piše: M. AŠČIĆ

19.4.2018

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je 7. marta pravosnažno rješenje kojim se odbija zamolnica vlasti Turske da im Bosna i Hercegovina izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen).

Ona se, prema navodima Glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je „članica terorističke organizacije Fethulaha Gulena (FETO), koji se nalazi u izbjeglištvu u SAD“!

Tražila azil

Prema dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, Sud BiH odbio je vlastima u Ankari izručiti Gokčen, koja je rođena u Tiri/Izmiru, a privremeno nastanjena u Tuzli, jer, kako je navedeno u rješenju, nije ispunjena zakonska pretpostavka za to. Istaknuto je i da „krivično djelo zbog kojeg se izručenje traži ne predstavlja krivično djelo po krivičnom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine"


Zamolnica Glavnog republičkog tužilaštva Turske datira od 20. februara prošle godine, a razlog za izručenje, kako je navedeno, traži se zbog „vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela pripadnosti terorističkoj organizaciji i finansiranja terorizma“.

Gokčen je bila pod ekstradicionim mjerama, a nedavno joj je Sud BiH ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta, koja je bila na snazi skoro godinu.

U obrazloženju rješenja, kojim je potvrđena i prvostepena odluka Suda BiH, navodi se da je i „rješenje prvostepenog vijeća pravilno i zakonito“, da Gokčen nije ni državljanka BiH, kao i da je podnijela zahtjev za azil više od četiri mjeseca prije zaprimanja molbe za izručenje, tačnije 17. oktobra 2016.

Apelaciono odjeljenje cijenilo je da je i prvostepeno vijeće pravilno utvrdilo da u konkretnom slučaju nije ispunjena ni zakonska pretpostavka koja se odnosi na tzv. načelo dvostruke inkriminacije, „time što in concreto nedostaje postojanje terorističke organizacije/grupe, kao bitno obilježje krivičnih djela vezanih uz terorizam“.

Sadržaj zamolnice

- U ovom slučaju, da bi djelovanje potraživane u organizaciji FETO, čijem je radu, prema sadržaju zamolnice, potraživana doprinosila na način da je prikupljala gotovinska sredstva i pomoć, te dovodila pripadnike i simpatizere, a koje radnje bi se prema domaćem zakonodavstvu mogle dovesti u vezu s krivičnim djelom finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202. Krivičnog zakona BiH, kao objektivni uslov inkriminacije zahtijeva se postojanje terorističke organizacije kao takve - kaže se u rješenju Suda.

 Da je FETO teroristička organizacija,

 trebali bi potvrditi Ujedinjeni narodi

U rješenju se pojašnjava kako bi, da bi se „FETO organizacija mogla smatrati terorističkom, ona kao takva trebala biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća evrope, koje je BiH kao članica dužna primjenjivati“.

- Na osnovu dopisa Ministarstva sigurnosti BiH, proizlazi da isto ne raspolaže saznanjima, odnosno da nije zaprimilo zahtjev od strane sigurnosno-policijskih agencija BiH, međunarodnih organizacija ili bilo koje strane države da FETO organizaciju označi kao terorističku, slijedom čega se u konkretnom slučaju ne može govoriti o ispunjenju principa tzv. dvostruke inkriminacije ili kažnjivosti, odnosno principa identiteta norme – navodi se u rješenju Suda BiH od 7. marta.

U rješenju se navodi i da je Gokčen u BiH priznat status supsidijarne zaštite na rok od godinu od pravosnažnosti rješenja, na osnovu rješenja Ministarstva sigurnosti BiH, Sektora za azil, od 28. novembra prošle godine          







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.